Društvo

Novi korona presek: Manje zaraženih nego juče, preminulo devet osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/03/2022

-

15:36

Novi korona presek: Manje zaraženih nego juče, preminulo devet osoba
Novi korona presek: Manje zaraženih nego juče, preminulo devet osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 sata, na koronavirus u Srbiji su testirane 11,993 osobe, od čega je registrovano 1,693 novih slučajeva zaraze. Preminulo je devetoro pacijenata. Hospitalizovano je 751, dok je su na respiratorima 39 pacijenta. 

Podsetimo, juče su na koronavirus su bile pozitivne 1.949 osobe, a preminulo je 10 pacijenata.

Broj zaraženih virusom korona stagnira i danima je na oko 2.000 inficiranih. U domovima zdravlja, ali i Studentskoj poliklinici kažu da je broj pacijenata koji se javljaju sa povišenom temperaturm i kašljem u porastu, ali da je kod većine u pitanju grip ili neka druga respiratorna infekcija. Prema rečima epidemiologa, grip je "čekao svoju šansu".

U respiratornom centaru Sudentske poliklinike u poslednje dve nedelje povećan je broj studenata koji se javljaju sa povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u zglobovima. Epidemiolog Mila Paunić kaže da u toj ustanovi rade testiranja na grip i da sada imaju više pacijenata inficiranih virusom gripa nego virusom korona.

"To je očekivano, jer smo skinuli zaštitne maske. Sada kreće interferencija virusa gde jedan patogen potiskuje drugi. Nije uobičajeno da neko ima i jedan i drugi virus (može se desiti kod osoba sa oslabljenim imunitetom), već jedan potiskuje drugi. Smanjuje se broj zaraženih kovidom, ali se povećava broj zaraženih gripom. Grip je čekao svoj trenutak. Dve godine ga nije bilo jer smo nosili maske", navela je Paunić za Euronews Srbija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija