Društvo

Javna debata povodom Svetskog dana Roma: "Potrebna je integracija, a ne njihova asimilacija u društvu"

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2022

-

16:34

Javna debata povodom Svetskog dana Roma: "Potrebna je integracija, a ne njihova asimilacija u društvu"
Javna debata povodom Svetskog dana Roma: "Potrebna je integracija, a ne njihova asimilacija u društvu" - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Svetskog dana Roma danas je održana javna debata "Romi u izazovu vremena" tokom koje su govornici poručili da je neophodno uključiti Rome u sve sfere društva podvlačeći da je Rome potrebno integrisati, ali ne i asimilovati.

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić kazala je da je zadatak tog Ministarstva da Romi budu uključeni ravnopravno u dijalog o njima samima i da se ukine pokroviteljski i omalovažavajući odnos prema Romima u društvu.

Navodeći da je Ministarstvo uspelo da uspostavi plan za uključivanje Roma i da ne odustaju od poslova koji su važni za one koji će se tek roditi, Čomić je kazala da će se danas u Srbiji roditi 200 dece, a od toga bar dve bebe moraju biti Romi.

"Treba da tragamo za pitanjem kako će izgledati školska godina 2029/30 u kojoj će ta deca krenuti u prvi razred, koliko će ih biti, kako ćemo proveriti koliko je ukupno romske dece završilo osnovnu školu, da li će srednje obrazovanje biti obavezno za sve, ne samo za romsku decu, kako deca idu u školu, gde stanuju, da li imaju tekuću vodu, da li u školu idu sva, a ne samo romska deca", poručila je Čomić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ističe da neće da odustane od toga da to dete koje se rodilo danas onog momenta kada krene u školu ne razume pitanje o inkluziji Roma, odnosno da to u tom trenutku bude prošlost za naše društvo.

"Hoću da se to izbriše i da postane sećanje na stvari koje nisu bile dobre, ali koje su za nama. To su stvari koje menjaju društvo", naglasila je Čomić.

Javnu debatu organizovao je Nacionalni savet romske nacionalne manjine, a predsednik tog saveta Dalibor Nakić kazao je da su dosadašnji rezultati u inkluziji Roma vidljivi u svim oblastima, ali da smo još uvek društvo u kojem smo daleko od toga da Romi imaju iste šanse kao ostali građani.

"Mi smo za integraciju, ali nismo za asimilaciju", istakao je Nakić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Proces inkluzije Roma je dvosmeran, kazao je Nakić naglašavajući da benefite od procesa inkluzije nemaju samo Romi, već i društvo u celini.

"Siguran sam da je romska zajednica značajan potencijal našeg društva. Moramo kreirati društvo u kojem Romi imaju jednake mogućnosti i ista prava", poručio je Nakić.

Najveća manjina u Evropi

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre podsetio je da su Romi najveća manjina u Evropi, ukazujući da je potrebna potpuna inkluzija Roma i borba protiv diskriminacije.

"Inkluzijom Roma učinićemo da društva budu jača", kazao je Žiofre.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu ukazao je na to da se danas slavi i romska kultura, a da se ujedno ukazuje na neophodnost borbe protiv diskriminacije.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap je takođe istakla da je važno omogućiti Romima da imaju jednaka prava kao i svi drugi građani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija