Društvo

Jovanović: Pomoć države od 10.000 dinara za vaspitačice u ustanovama socijalne zaštite, ne i za predškolske ustanove

Komentari

Autor: S. T.

10/04/2022

-

14:16

Jovanović: Pomoć države od 10.000 dinara za vaspitačice u ustanovama socijalne zaštite, ne i za predškolske ustanove
Jovanović: Pomoć države od 10.000 dinara za vaspitačice u ustanovama socijalne zaštite, ne i za predškolske ustanove - Copyright Tanjug/Novak Đoković Fondacija/Dalibor Danilović

veličina teksta

Aa Aa

Pomoć države od 10.000 dinara ne dobijaju vaspitačice u predskolskim ustanovama, već vaspitačice u ustanovama socijalne zaštite, koje rade sa decom bez roditeljskog staranja, kaže za Euronews Srbija Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja. 

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će negovateljice, kuvarice, vaspitačice, spremačice u ustanovama socijalne zaštite dobiti pomoć od 10.000 dinara. Tu njegovu izjavu mnogi su pogrešno razumeli, te su pomislili da se odnosi na sve vaspitačice uključujući i zaposlene u svim predškolskim ustanovama.

"Pomoć dobijaju vaspitači u okviru socijalne zaštite. Oni rade u domovima za decu bez roditeljskog staranja. Ima više od 7.000 ljudi koji rade u ustanovama socijalne zaštite", navela je Jovanović za Euronews Srbija.

Navodi da su predškolske ustanove deo obrazovnog sistema, da je u njima zaposleno više od 30.500 ljudi, te očekuju da će kada svi ostali u obrazovanju dobiju solidarnu pomoć ona stići i vaspitačima. Još je neizvesno kada će to biti i u kom iznosu. Ministar prosvete Branko Ružić pominjao je da bi taj iznos mogao biti 20.000 dinara. 

Kako su predškolske ustanove na budžetu lokalnih samouprava bilo je gradova i opština, navodi Jovanović, koji su nedavno isplatili solidarnu pomoć za svoje zaposlene, te su dobili i vaspitači - Bor, Sokobanja, Aleksinac. Bilo je i obrnutih situacija gde su zaposleni u lokalnim samoupravama dobili pomoć, ali da ona nije podrazumevala vaspitače.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija