Društvo

Danas pretežno toplo i sunčano, kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2022

-

08:50

Danas pretežno toplo i sunčano, kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje?
Danas pretežno toplo i sunčano, kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje? - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Danas će na severu Srbije biti sunčano, a u ostalim predelima umereno do pretežno oblačno, temepratura tokom oba dana vikenda kreće se od 25 stepeni Celzijusa na jugu, do 30 stepeni na severu Srbije, kažu meteorlozi.

Kako kaže mateorlog Marko Čubrilo, noć ka nedelji bila je dosta svežija kada je temperatura pala oko 10 stepeni, ali kako navodi to neće uticati na činjenicu da je pred nama topao dan.

"U nedelju posle svežeg jutra tokom dana pretežno sunčano i toplo uz retku pojavu lokalnog pljuska u planinskom delu regiona. Vetar slab, a dnevni maksimum od 24 do 29 stepeni Celzijusa", kaže Čurbilo. 

Ovo potrđuje i metorolog Đorđe Đurić koji takođe na svom Fejsbuk profilu naovdi da je sunčan dan pred nama.

"Toplo će biti u danas na sveru zemlje, dok će u ostalim delovima biti do pretežno oblačno, ponegde sa kišom. Međutim, očekuje se ravzvedravanje do kraja dana", kazao je Đurić.

Sa druge strane, kako se navodi na sajtu RHMZ-a, očekivane biometeorološke prilike mogu izazvati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih i osetljivih osoba. Oprez se, kažu, savetuje bolesnicima sa varirajućim krvnim pritiskom i astmatičarima. Reumatski bolovi su mogući kao meteoropatska reakcija.

RHMZ

 

Kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje?

Pondedeljak će prema rečima metorologa takođe biti pretežno sunčan i topao, a maskimalna temepratura kretaće se do 30 stepeni. 

"U utorak tokom dana prvo na severu, a pred kraj dana i tokom večeri i u ostalim predelima prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom i pljuskovima i grmlhavinom, uz priliv nešto svežije vazdušne mase sa severa", kaže Đurić. 

Za sredu navodi da se očekuje pretežno sunčano vreme uz nešto niže temprature ali i to da će biti toplo. Maksimalne temeprature za ovo doba nedelje, kaže, kretaće se uglavnom od 21 do 25 stepeni Celzijusa.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Nakon temperatura koje su nešto iznad proseka, od sredine sledeće nedelje biće uglavnom oko prosčenih vrednosti. Kada su padavine u pitanju, u mnogim predelima Srbije nastavlja se veoma sušan maj, što će veoma nepovoljno da deluje na poljoprivredne i ratarske kulture. U proteklom periodu bilo je tek lokalnih pljuskova i grmljavinskih oluja u delovima Srbije, a lokalno će biti i u petak posle podne na severu, a subotu u južnim, centralnim i zaapdnim predelima Srbije. Ipak, padavine su veoma neravnomereno raspoređene", kaže Đurić.

Čubrilo navodi da krajem sledeće nedelje novo otopljenje, ali i da je novo pogoršanje moguće oko 22. maja.

"Tada će biti vrlo nestabilno vreme uz pljuskove, a usledilo bi i osveženje. Za sada nema signala za bilo kakve konkretnije padavine na širem prostoru, barem ne do oko 25. maja. Kada bi sinoptika mogla otići ka formiranju sekundarnog ciklona nad Jadranom ali je to za sada veoma neizvesno", rekao je Čubrilo na svom Fejsbuku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija