Društvo

Italija nije stavila na dnevni red zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope, Selaković: Naš stav je jasan

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

08:55

Italija nije stavila na dnevni red zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope, Selaković: Naš stav je jasan
Italija nije stavila na dnevni red zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope, Selaković: Naš stav je jasan - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italija, koja predsedava Komitetom ministara Saveta Evrope, nije uvrstila zahtev Prištine za članstvo u nacrt današnje sednice u Torinu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović. Obraćajući se na sednici Komiteta, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je rekao da zahtev Prištine za članstvo predstavlja politički cilj i pokušaj da se orgaizacija zloupotrebi, a ne vrednosno opredeljenje.

Ministar je rekao da će Srbija na grubo kršenje teritorijalnog integriteta biti prinuđena da snažno odgovori svim raspoloživim diplomatskim sredstvima. Selaković je poručio da su osnove spoljne politike Srbije privrženost poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država.

"Stoga smatramo veoma pogrešnim narušavanje ovih principa u slučaju bilo koje države, ali i u slučaju Srbije. Naš odnos prema ovim principima je veoma jasan. Iako se čini da su neke države vođene načelom 'Quod licet Iovi non licet bovi' (Što priliči bogu, ne priliči volu), Srbija ostaje posvećena osnovnim principima međunarodnog prava", poručio je ministar, prenosi RTS.

Ukazao je da su ovi principi danas važniji nego ikada i da sam Komitet ministara Saveta Evrope u svojim odlukama i deklaracijama često eksplicitno insistira na njima.

Dodao je da Beograd podržava svaki angažman Saveta Evrope na KiM koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom Saveta Evrope.

"Nažalost, prištinske vlasti nisu pokazale zainteresovanost za poštovanje obaveza preuzetih u dijalogu u Briselu, posebno kada je u pitanju zaštita prava Srba i drugih nealbanskih zajednica, na šta se konstantno upozorava i u izveštajima generalnog sekretara UN o radu Unmika", rekao je Selaković.

Starović: Ako se desi da se pokrene pristupno procedura Prištine, to će dugo da traje

Prethodno je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović rekao da, ako se desi u nekom momentu, pa i danas, da Komitet SE dvotrećinskom većinom pokrene pristupnu proceduru za privremene institucije iz Prištine, taj proces izuzetno zahtevan, komplikovan i da izuzetno dugo traje.

"Dakle Komitet ministara to prebacuje dalje u nadležnost Parlamentarne skupštine SE, tamo je takođe, potrebna dvotrećinska većina. Parlamentarna skupština prebacuje trima nadležnim komitetima, koji potom raspravljaju, pa se sve se opet vraća na Parlamentarnu skupštinu, zahteva se dvotrećinska većina i u konačnom koraku opet na Komitet ministara SE", objasnio je Starović.

Prema njegovim rečima, sve to skupa ne može da traje tehnički manje od godinu dana, a vrlo je verovatno da može trajati i mnogo duže.

Nova linija sporenja Beograda i Prištine

Podsećamo, pre nekoliko dana je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao da je njihova palikacija za članstvo u Savetu Evrope "usaglašena sa prijateljima Kosova", preneo je Reporteri. Bisljimi je rekao da će vlada "predano raditi" u ovom procesu, i očekuje da Prištinu podrže države koje priznaju Kosovo, a da one koje ga ne priznaju neće ometati proces.

Inicijativa Prištine za ulazak u Savet Evrope, međunarodnu organizaciju evropskih zemalja posvećenu ostvarivanju demokratskih prava i sloboda, nametnula se kao nova linija sporenja Beograda i Prištine.

Pitanje je u fokus jasnosti došlo nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom najavio da će zahtev toj organizaciji za članstvo Kosova uskoro biti poslat i još više, nakon što su se čuli pozitivni tonovi o tome iz Nemačke, koja ideju podržava i mogla bi u tom procesu da učestvuje.

profimedia

 

Izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da je stav Nemačke jasan - da je "Kosovo u srcu Evrope i da pripada Savetu Evrope".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o inicijativi Prištine za članstvo u Savetu Evrope, rekao da to pravi dodatne probleme u regionu.

"U skaldu sa tim naš odgovor mora da bude miran, da sačuvamo mir i stabilnost, ali da budemo dovoljno čvrsti i da težimo da se kompromisima dolazi do rešenja i da bude poštovano šta je potpisano", rekao je Vučić.

"Četiri države povukle priznanje Kosova"

Održana je i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, a posle sednije je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje Kosova.

"Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč", rekao je Selaković.

Ovim gestom, kako je naveo Selaković, Srbija želi da da šansu državama članica Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.

"Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno", rekao je Selaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija