Društvo

Danas toplo uz smenu sunca i oblaka, tokom noći promena vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2022

-

07:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas pretežno sunčano vreme uz povremeno slabu i umerenu oblačnost, a najviša dnevna temperatura prelaziće 30 podeljak. Severni vetar koji nam je juče doneo blaži pad temperature slabi, a samim tim dolazi i do povećanja temperature. 

"Minimalna temperatura bila je jutros malo ispod 15 stepeni, u Beogradu je izmereno čak 19, a maksimalna će u većim gradovima Srbije na kratko prelaziti 30. podeljak. Najtoplije danas u Beogradu, Negotinu i Nišu, dok će u ostalim gradovima biti za stepen-dva svežije.
Vremenske prilike ostaju slične jučerašnjim, dakle sa smenom sunca i oblaka, a u brdsko-planinskim predelima jugozapadne Srbije i sa uslovima za lokalne padavine u poslepodnevnim satima", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da se intenzivna promena vremena u Srbiji očekuje tokom noći jer stiže hladan front. Premeštanje ciklona preko severa Evrope ka Balkanskom poluostrvu potiskuje hladnu vazdušnu masu koja već u subotu donosi pad temperature i za više od 10 stepeni.

"U isto vreme dolazi do formiranja Đenovskog ciklona koji nam donosi topao i vlažan Mediteranski vazduh. Zbog mešanja ove dve vazdušne mase iznad Srbije dolazi do burnih atmosferskih procesa, očekuju se pljuskovi, grmljavina i jači udari vetra, a moguće je i formiranje grada", pojašnjava Gojković.

Sa prolaskom fronta ipak ne dolazi do razvedravanje i oblaci se zadržavaju sve do ponedeljka. Temperatura će se u subotu kretati od 20 stepeni, koliko se očekuje na severu, pa do 27, koliko će biti u južnim predelima. Prolazak hladnog fronta preko cele Srbije u nedelju donosi zahlađenje i jugu naše zemlje, te će drugog dana vikenda maksimalna temperatura biti oko i malo ispod 20 stepeni.

Već od ponedeljka sledi delimično razvedravanje, samim tim i otopljenje, a od utorka nam polje visokog vazdušnog pritiska donosi nešto stabilnije i toplije vreme.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija