Društvo

"Grad veličine lešnika tukao desetak minuta": Olujno nevreme uništilo useve i zasade maline u selima na Javoru i Goliji

Komentari

Autor: RINA

28/05/2022

-

18:23

"Grad veličine lešnika tukao desetak minuta": Olujno nevreme uništilo useve i zasade maline u selima na Javoru i Goliji
"Grad veličine lešnika tukao desetak minuta": Olujno nevreme uništilo useve i zasade maline u selima na Javoru i Goliji - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Tokom popodnevnih sati jako olujno nevreme zahvatilo je sela smeštena na planinama Javor i Golija, na području između Ivanjice i Sjenice. Pričinjena je materijalna šteta pre svega na usevima i zasadima maline.

"Jak grad veličine veće od lešnika tukao je dobrih desetak minuta. Nije bio toliko krupan koliko je bio intenzivan i za samo nekoliko minuta obelele su okolne livade. Najveća šteta pričinjena je na malinama čija berba počinje za manje od mesec dana", rekao je za RINU Nifo Papić iz Sjenice koji se u trenutku nevremena našao u selu Erčege gde je grad intenzivno padao. 

Osim Erčega jako nevreme protutnjalo je i kroz sela Smiljevac i Kovilje, koja su takođe poznata po velikim plantažama malina. 

"Protivgradni strelci su dejstvovali na vreme i ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Još nemamo prijave o eventualnoj velikoj materijalnoj šteti. Ukoliko ih bude bilo komisija će kao obično izaći na teren i sačiniti zapisnik, kako bi našim meštanima izašli u susret koliko smo u mogućnosti", rekao je Momčilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica. 

Prema najavama meteorologa nevreme se očekuje tokom poslepodnevnih sati i u ostalim delovima Zapadne Srbije.

AMSS poziva na opreznu vožnju

Zbog mokrih kolovoza koje mogu doneti mogući pljuskovi i veće frekventnosti vozila, Auto-moto savez Srbije (AMSS) savetuje vozačima oprezniju vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu uz obavezno poštovanje ograničenja u brzini.

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP "Putevi Srbije", na naplatnim stanicama na autoputevima u Srbiji nema zadržavanja vozila.

Prema informacijama Uprave granične Policije, na graničnom prelazu Horgoš 2 zadržavanje za putnička vozila je 90 minuta, dok za teretna vozila na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija