Društvo

Na snazi vanredna odbrana od poplava u nekoliko mesta: Kamenica odnela dva mosta, Đetinja poplavila šetalište

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2022

-

11:31

Na snazi vanredna odbrana od poplava u nekoliko mesta: Kamenica odnela dva mosta, Đetinja poplavila šetalište
Tanjug/Dragan Nikolić - Copyright Tanjug/Dragan Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Obilne padavine u delu zapadne Srbije dovele su do izlivanja reka koje su poplavile sela u opštinama Gornji Milanovac i Čačak, dok je reka Đetinja poplavila užičko šetalište.

Takođe, zbog velike količine padavina u nekoliko vodnih jedinica na snazi je vanredna odbrana od poplava. Prema podacima preduzeća Srbijavode, trenutno je ugroženo 10 naselja.

U pitanju su vodne jedinice: "Zapadna Morava - Čačak" zbog izlivanja Đetinjem Skrapeža i Čemernice (naselja Užice, Požega, Baluga),  "Zapadna Morava - Kruševac" (naselja Kraljevo, Kruševac), "Velika Morava - Ćuprija, Paraćin", (naselje Ćićevac), vodna jedinica "Kolubara - Lazarevac", (naselje Lazarevac), "Lepenica -Kragujevac (naselja Batočina i Lapovo), "Drina - Loznica", (naselje Ljubovija).

Najveća šteta je do sada zabeležena u gornjomilanovačkom selu Kamenica, gde je nabujala reka odnela i dva mosta.

"Od mostova nije ništa ostalo. Ovo se sve u toku noći desilo, niko se nije nadao da će se ovako nešto dogoditi. Ljudi su bežali na spratove, povlačili se kad je voda već ušla u kuće. To je bilo od ponoći pa do sad. Ovo je čak gore nego 2014. godine", rekao je Dejan Čolović, meštanin Bogdanice.

Jedna starija, nepokratna, žena morala je biti evakuisana iz porodične kuće koja se našla na udaru nabujale reke.

Lokalni sveštenik Dalibor Milošević, uskočio je u nabujalu vodu kako bi nepokretnu ženu spasio iz kuće kojoj je pretila poplava. Uspeli su ženu da prenesu na sigurno odakle ju je preuzela ekipa hitne pomoći. Na lice mesta izašle su pored hitne pomoći i ekipe vatrogasaca-spasilaca.

 

Ostoja Mirić iz Jančića kaže da se noćas oko tri sada izlila reka Kamenica i napravila je veliku materijalnu štetu. "Odneti su putevi, poplavljene su kuće i vikendice, voćnjaci. Bezmalo, sve je uništeno”, rekao je Mirić.

"Juče u popodnevnim satima došlo je do jakih pljuskova, a to se nastavilo tokom noći i reka je nadošla, izlila se iz korista i napravila poplave kao 2014. godine. Velika je količina vode bila i korito nije moglo da primi”, rekao je Bojan Ðurović.

Đetinja poplavila užičko šetalište

Jaka kiša koja je padala od sinoć podigla je nivo reke Ðetinje koja se na gradskoj plaži u Užicu izlila iz korita na šetalište 1.300. kaplara.

Kuće koje se nalaze na plaži za sada nisu ugrožene, a celu noć na terenu su bili vatrogasci i meštani koji su pumpama vraćali vodu sa ulice u reku.

Poplavljen je i deo naselja Turica gde su pod vodom dečje i fudbalsko igralište, ali kuće nisu ugrožene.

Porastu vodostaja Ðetinje doprinela je i njena pritoka Sušica, koja teče iz podnožja Zlatibora pa je reka na svom toku od brane Vrutci do Užica pokupila građevinski materijal, balvane i drugo smeće.

Obilne padavine napravile su probleme i na Zlatiboru gde su iz jednog apartmanstkog naselja evakuisane 22 osobe.

Takođe, kako je objavljeno na Instagram stranici 192_rs, u selu Ratkovac kod Lajkovca izlila se reka Kolubara.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Komentari (0)

Srbija