Društvo

Srbija i dalje u tropskoj vrelini: Uključen narandžasti meteoalarm, temperature iznad 35 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2022

-

08:33

Srbija i dalje u tropskoj vrelini: Uključen narandžasti meteoalarm, temperature iznad 35 stepeni
Kalemegdan - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Narandžasti meteoalarm je i danas na snazi, što znači da će maksimalna temperatura u većem delu zemlje prelaziti 35 stepeni. 

"Početak je jula, klimatološki jednog od najtoplijih meseci u godini. Narandžasto upozorenje znači da je pojava opasna te se dodatni oprez preporučuje kako hroničnim bolesnicima, tako i zdravim osobama. U najtoplijem delu dana izbegavajte da boravite napolju duži vremenski period, adekvatno se obucite i sa sobom obavezno ponesite osveženje", rekla je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Za nama je još jedna tropska noć u kojoj se temperatura nije spustila ispod 20 stepeni. Tokom dana ostaje vrelo. Najtoplije i danas u Banatu i u severnom Pomoravlju, gde se očekuje i do 38 stepeni. U Beogradu do 37, a u južnijim predelima do 35. Zbog vedrog vremena i slabog vetra činiće se da je još toplije.

Nestabinosti će danas biti samo u istočnim i jugoistočnim predelima, gde će poslepodne biti uslova za slabe kratkotrajne padavine. U ostatku Srbije, vedro, sunčano i suvo tokom celog dana.

"Nešto više oblaka prognozira se za subotu, kada počinje da duva severozapadni vetar koji će nam doneti blaži pad temperature. Zbog mešanja tople i hladne vazdušne mase iznad naše zemlje dolazi do formiranja i razvoja oblaka iz kojih će povremeno padati kiša", ističe Gojković.

U predelima južno od Save i Dunava biće uslova za lokalne grmljavinske nepogode. U zoni padavina sa pojačanim vetrom i lokalnim zahlađenjem, a nakon prolaska oblaka dolazi do delimičnog razvedravanja i otopljenja. Maksimalna dnevna će u subotu biti oko 33 stepena, a već u nedelju sledi delimično razvedravanje i porast temperature. 

"Privremeno zahlađenje neće prekinuti toplotni talas, jer temperatura i za vikend ostaje daleko iznad prosečnih vrednosti. U narednoj nedelji vreme ostaje promenljivo i nestabilno, ali i dalje veoma toplo", zaključuje Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija