Društvo

Protiv sankcija, naginje Istoku, ne podržava obavezni vojni rok: Šta je pokazalo novo istraživanje o mladima u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.M.

16/07/2022

-

15:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Većina mladih u Srbiji, njih 55 odsto, protivi se uvođenju sankcija Rusiji i smatra da ne treba osuditi rat, pokazuje ovogodišnji alternativni izveštaj Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS). Spram njih stoji osam odsto onih među mladima koji smatraju da sankcije Rusiji treba uvesti, kao i još 19 odsto onih koji su za sankcije ukoliko bi posledice neuvođenja za Srbiju bile prevelike, pokazalo je ovo istraživanje o stavovima mladih koje se obavlja svake godine do 2017, a sada prvi put ima i novi segment - pitanje rata u Ukrajini. 

Po zakonu u Srbiji, mladi obuhvataju populaciju između 15 i 30 godina, a toj starosnoj grupe je KOMS i ove godine postavila nekoliko pitanja, a osim pitanja u vezi sa ratom na evropskom tlu, u istraživanju su se našla i ona o uvođenju obaveznog vojnog roka, opredeljenju za Istok ili Zapad...

Od ukupno 1.200 ispitanika iz različitih krajeva Srbije, 55 odsto smatra da Srbija ne treba da osuđuje Rusiju, kao ni da uvodi sankcije. S druge strane 19 odsto podržava ideju da Srbija uvede sankcije, ali samo ukoliko su posledice po Srbiju prevelike u suprotnom; 18 odsto mladih je za osudu Rusije, ali nikako ne podržava sankcije, dok samo je samo osam odsto reklo da Srbija treba da uvede sankcije čak iako posledice neuvođenja ne bi bile ozbiljne.

Rezultati istraživanja pokazuju da je čak 73 odsto mladih protiv uvođenja sankcija, što je, kako iz KOMS ističu, na tragu istraživanja koja su se javila vezana za opštu populaciju.

Mlade žene u nešto većoj meri podržavaju sankcije (29 odsto) od mladih muškaraca (23 odsto), a ispitanici iz Beograda u većem broju podržava uvođenje sankcija (33 odsto).

Generalna sekretarka KOMS Miljana Pejić rekla je za Euronews Srbija da je situacija u Ukrajini uticala na opredeljenje mladih po različitim pitanjima. Ona ističe da će rezultati istraživanja celog istraživanja biti objavljeni na Međunarodni dan mladih 12. avgusta, a do tada će se svake srede objavljivati pojedini detalji.

Mladi "blago naklonjeni" Istoku

Na pitanje u vezi sa spoljnopolitičkom orijentacijom Srbije, 43 odsto mladih je reklo da Srbija treba da balansira između Istoka i Zapada. Na hipotetičko pitanje, šta bi Srbija trebalo da radi ukoliko bi bila prinuđena da bira, mladi su pokazali naklonjenost Istoku sa 57 odsto glasova. Taj procenat je porastao za pet u odnosu na 2021. godinu.  

S druge strane 43 odsto mladih smatra da Srbija treba da se okrene Zapadu ukoliko je prinuđena na to da bira.

"Iako ove godine vidimo veći naklonjenost Istoku, to svakako jesu trendovi koji su postojali u ranijim istraživanjima. Pozitivna stvar je što mladi imaju stav i što se broj neopredeljenih nije značajno promenio", ističe Pejić.

Euronews

Da li mladi podržavaju uvođenje vojnog roka?

Na ovogodišnjem istraživanju, za uvođenje obaveznog vojnog roka u Srbiji glasalo je 44 odsto ispitanika, dok se 46 odsto protivilo tome, a deset odsto nije imalo stav po ovom pitanju.

U odnosu na izveštaj iz 2021. godini suštinskih promena nije bilo, ranije 46 odsto podržavalo uvođenje vojnog roka, a protiv toga je bilo 43 odsto, dok 11 odsto nije znalo. Ove godine je blago porastao broj ispitanika koji se protive ovoj odluci te je taj procenat prevagnuo.

"Mi se nadamo da će mladi biti tema sledeće Skupštine i da kad god se tema poput uvođenja vojnog roka nađe na agendi skupštine, da će narodni poslanici imati obavezu da konsultuju mlade ljude, jer je to pitanje koje neposredno utiče na njihov život, radne obaveze, kao i buduće planove što se studiranja i posla tiče. U tom pogledu je neophodno poboljšati komunikaciju", podvlači generalna sekretarka KOMS.

Ona dodaje da mladi generalno nisu dovoljno uključeni u politički život.

"Kako smo pratili izbornu kampanju, videli smo da nijedna politička partija nije imala sveobuhvatan program ka mladima i mladi su se sporadično provlačili kroz kampanju. Neke političke opcije su više pričali o mladima, neki manje, ali nedostaje taj sveobuhvatan pristup", kazala je Pejić.

Koliko se razlikuju stavovi mladih iz urbanih i ruralnih sredina?

Ovo istraživanje se obavlja od 2017. godine, na reprezentativnom uzorku od 1.200 mladih ljudi, iz čitave Republike Srbije.

"Trudimo se da taj uzorak bude reprezentativan, da odgovara različitim starosnim kategorijama, da pratimo demografiju mladih, da i žene i muškarci budu zastupljeni, i da obrazovanje prati demografske karakteristike", ističe Pejić

Na pitanje koliko se razlikuju stavovi mladih iz urbanih i ruralnih sredina, Generalna sekretarka KOMS je rekla da je ta razlika primetna u brojnim pitanjima, ali da se u izveštaju obično ukaže na to.

"U stavovima oko rodne ravnopravnosti, mlade žene i muškarci imaju različita mišljenja. Kada govorimo o spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije vidimo različite stavove između mladih iz Beograda i mladih iz unutrašnjosti. Ukoliko govorimo o demokratiji, pitanjima stambenog osamostaljivanja mlađa grupa od 15 do 19 godina ima drugačije stavove u odnosu na starije od 20 do 30 godina", zaključila je sagovornica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija