Društvo

Predsednik Egipta počasni doktor Univerziteta u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

11:58

Predsednik Egipta počasni doktor Univerziteta u Beogradu
Predsednik Egipta počasni doktor Univerziteta u Beogradu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi, koji danas završava zvaničnu trodnevnu posetu Srbiji, postao je počasni doktor nauka Univerziteta u Beogradu (UB).

Diplomu mu je na današnjoj svečanoj promociji u Rektoratu uručio predsednik Saveta UB Aleksandar Popović.

Predsednik Egipta je poručio da mu je čast da bude deo UB, za koji je naveo da je častan Univerzitet.

Sisi je naveo da se ponosi odnosima Srbije i Egipta, ističući da te relacije datiraju još iz davnih dana.

On je govorio i o svetskim problemima, poput klimatskih promena i istakao da će u Egiptu u novembru biti održana globalna konferencija posvećena upravo tom problemu.

"Želimo da ciljevi budu ostvareni, ne samo slovo na papiru. Imamo podršku vodećih zemalja u svetu", rekao je al Sisi.

Egipatski predsednik je naglasio da ta zemlja ima potencijal da rešava bezbednost i dodao da se radi na tome da se spreči svaki oblik terorizma i da Bliski istok bude mirna teritorija.

Al Sisi se osvrnuo i na rat u Ukrajini i izrazio nadu da će uskoro nastupiti mir u svetu.

Abdel Fatah al Sisi na vlasti je u Egiptu od 2014. godine i on je prvi egipatski predsednik koji je nakon 35 godina došao u zvaničnu posetu Beogradu.

Univerzitet u Beogradu dodelio mu je počasni doktorat, na predlog Fakulteta bezbednosti, za izuzetan doprinos u regionalnoj i globalnoj bezbednosti, kao i za aktivno angažovanje na unapređenju saradnje između Egipta i Srbije u akademskoj sferi - Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Kairu.

Prodekan za nauku Fakulteta bezbednosti Boris Kordić kao ključne delove obrazloženja predloga tog fakulteta o dodeljivanju počasnog doktorata predsedniku Egipta, naveo je da se njegovi stavovi značajno unapredili regionalnu bezbednost na Bliskom istoku, kao i u širem okruženju.

"Stavovi predsednika al Sisija zasnovani su na ideji o ukidanju vojnog prisustva na Bliskom istoku, a centralni aspekt unapređenja bezbednosti predstavlja sveobuhvatni pristup u borbi protiv terorizma zasnovan na suprotstavljanju svim društvenim, ekonomskim, ideološkim i verskim uzrocima", poručio je Kordić.

On je rekao i da je Egipat bio nosilac inicijativa u Savetu bezbednosti koje su rezultirale usvajanjem rezolucija 2354 i 2370, koje se odnose na borbu protiv terorističke propagande i sprečavanje naoružavanja terorista.

Takođe, Kordić je istakao da se al Sisi aktivno angažovao na unapređenju saradnje Egipta i Srbije u različitim oblastima, a posebno u akademskoj sferi.

Svečanoj promociji prisustvovali su i ministar prosvete Branko Ružić i šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Više od 90 počasnih doktora nauka

Univerzitet u Beogradu do sada je proglasio više od 90 uglednih ličnosti za počasne doktore, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, a poslednji u nizu je predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi, kome je diploma počasnog doktora nauka uručena na današnjoj svečanoj promociji u Rektoratu.

Ta titula dodeljuje se osobama koje su svojim delima unapredile naučnu misao, kao i onima koji su naročito zaslužni za napredak nauke, tehnike, tehnologije, kulture, umetnosti.

Prva titula doctor honoris causa Univerziteta dodeljena je francuskom profesoru Ogistu Govenu, a to zvanje pripalo je i Ivi Andriću, kao i Josipu Brozu Titu.

Komentari (0)

Srbija