Društvo

I danas toplo, na jugu i do 40 stepeni, lokalno mogući pljuskovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/07/2022

-

08:43

I danas toplo, na jugu i do 40 stepeni, lokalno mogući pljuskovi
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti toplo, na jugu i jugoistoku i veoma toplo, u većem delu zemlje promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. RHMZ je izdao i upozorenje na visoke temperature do 40 stepeni Celzijusa.

Lokalna pojava kratkotrajne kiše i pljuskova sa grmljavinom očekuje se od sredine dana, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Najniža temperatura od 16 stepeni do 24 stepena, a najviša u većini mesta od 32 stepena do 35 stepeni, na jugu i jugoistoku od 35 do 40 stepeni. RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje o vodostaju.

RHMZ

 

 

"Na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu)", piše na sajtu RHMZ-a.

RHMZ

 

U Beogradu promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo. Sredinom dana i posle podne moguća je kratkotrajna kiša ili lokalni pljusak sa grmljavinom. Najniža temperatura od 20 do 24 stepena, a najviša oko 33 stepena.

Izbegavati izlazak na sunce od 10 do 17 sati

Kako navodi Gradski zavod za javno zdravlje (GZJZ) izrazito visoke temperature predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje, naročito ukoliko traju više dana uzastopno.

Bez preke potrebe ne bi trebalo boraviti na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 sati. Oni koji moraju da obavljaju fizičke poslove, preporučljivo je da to čine u toku najsvežijeg dela dana - u ranim jutarnjim časovima (od četiri do sedam ujutru). Izbegavajte vežbanje na otvorenom u toku najtoplijeg dela dana.

Nosite laganu, široku odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, a na glavu obavezno stavite šešir ili kapu sa širokim obodom. Redovno unosite tečnost - pre svega vodu. Supe, mlaki čajevi i sveži voćni sokovi su takođe dobar izvor tečnosti i energije u toplim letnjim danima. Kada boravite na otvorenom, uvek imajte vodu kod sebe.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Izbegavajte alkohol, gazirane napitke i napitke sa previše kofeina i šećera. Jedite češće, manje obilne obroke. Uzimajte više sezonskog voća i povrća.

Dom i radne prostorije adekvatno rashlađujte, tako da temperatura i prostorijama u kojima boravite ne prelazi 30 stepeni u toku dana, odnosno 24 stepena u toku noći.

Ukoliko nemate klima uređaj u svom domu ili na radnom mestu, u ranim jutarnjim satima otvorite sva vrata i prozore kako biste prostor adekvatno provetrili i rashladili, a zatim spustite roletne i zatvorite vrata i prozore na sunčanoj strani, kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote. U toku noći držite prozore otvorenim.

Mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh – za vreme velikih vrućina isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite. Budite oprezni kada ulazite u vozilo koje je stajalo na suncu. Pre ulaska u vozilo obavezno otvorite sva vrata i gepek i sačekajte nekoliko minuta da se vozilo i površine koje dodirujete (volan i sva sedišta) ohlade. Trudite se da temperatura u vozilu bude prijatna ali ne i previše niska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija