Društvo

RHMZ za subotu izdao upozorenje na obilne pljuskove sa grmljavinom i olujni vetar - kada nam se vraća leto?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2022

-

12:29

RHMZ za subotu izdao upozorenje na obilne pljuskove sa grmljavinom i olujni vetar - kada nam se vraća leto?
RHMZ za subotu izdao upozorenje na obilne pljuskove sa grmljavinom i olujni vetar - kada nam se vraća leto? - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, FoNet, AP Photo/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Hladni front ''oduvaće'' tokom vikenda toplotni talas sa našeg područja i doneti dugoočekivano osveženje. Za vikend nam stižu prijatinije temperature, ali to ne znači da smo za ovo leto završii sa visokim temperaturama koje nam se vraćaju već naredne nedelje, ocenjuju meteorlozi.

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije (RHMZ) izdao je dva upozorenja za sutrašnji dan - jedno za područje čitave zemlje, a drugo za Beograd i to na obilne pljuskove sa grmljavinom, grad, jak i olujni zapadni i severozapadni vetar.

Meteorološkinja Euoronews Srbija Ljubica Gojković objašnajva da i pored toga što se iznad većeg dela Evrope i dalje nalazi polje visokog vazdušnog pritiska, visinski vetrovi sa Atlantika u naredna dva dana donose nešto svežiji i vlažniji vazduh.

"Mešanje tople i hladne vazdušne mase iznad centralne Evrope omogućava formiranje ciklona, što će našoj zemlji već sutra, sredinom dana, doneti intenzivne kišonosne oblake. Premeštanje ciklona ka Balkanskom poluostrvu uzrokovaće da u prvoj polovini dana duva pojačan jugoistočni vetar, a sa prolaskom hladnog fronta doći će do promene pravca vetra na severni i severozapadni", kaže Gojković.

Navodi da sa promenom pravca vetra tokom vikenda nam stižu oblaci i padavine, koje će prvo zahvatiti sever i zapad Srbije, a kasnije tokom dana padavinska zona će se proširiti i na ostatak zemlje. 

"Padavine će biti u obliku pljuskova i grmljavine, lokalno su moguće i grmljavinske nepogode, praćene olujnim vetrom i većom količinom kiše. Temperatura će se sutra kretati od 28 stepeni Celzijusa na krajnjem severu, pa do 36 koliko se očekuje u južnim predelima", dodaje ona.

I meteorolog Marko Čubrilo kaže da nam u subotu pre podne, kao posledica premeštanja hladnog fronta na zapadu, jugozapadu i severozapadu Hrvatske, stiže jače pogoršanje vremena uz grmljavinske pljuskove, jak do olujan, severozapadni vetar.

Te nestabilnosti će se u subotu tokom dana polako premeštati na istok i najjače bi trebale biti od 13 do 17 sati, kada će nad delovima istočne Hrvatske, severoistočne BiH, zapadne i severne Srbije biti uslova za vremenske nepogode uz kišu", kaže Čubrilo u svom postu na Fejsbuku.

Metorolog Đorđe Đurić potvrđuje da nam vikend donosi promenu vremena. U subotu će, kaže, pre prodora hladnog fronta duvati južni i jugoistočni vetar, u košavskom području ujutro.

"U subotu ujutro i pre podne u većem delu Srbije sunčano. Hladni front u sklopu prostrane visinske doline sa severa Evrope, već u toku prepodneva stići će do severozapada Srbije. Posle podne hladni front nastaviće i preko ostalih predela Srbije, pa se u svim predelima Srbije u toku poslepodneva i do večeri očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom", rekao je Đurić za Euronews Srbija.

Kiša nas očekuje i u nedelju. Ona će povremeno padati sve do nedelje ujutro, kada u Vojvodini dolazi do delimičnog razvedravanja, dok na krajnjem jugu ostaje nestabilno sa uslovima za lokalne, slabe padavine. 

"U nedelju znatno ugodnije vreme. Još ujutro biće nešto više oblaka, ponegde sa padavinama, a tokom dana u svim predelima smena sunčanih i oblačnih intervala, uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 29 stepeni i posle dužeg vremena temperature će u većem delu Serbije biti ispod 30, osim na istoku i jugu Srbije", objašnjava Đurić.

Kakvo nas vreme čeka sledeće nedelje?

Što se sledeće nedeje tiče, metorolozi su saglasni da nam porast vazdušnog pritiska već u ponedeljak donosi delimično razvedravanje i postepenu stabilizaciju vremena, a to znači više sunčanih perioda i porast temperature. Gojković kaže da će dnevna temperatura do srede biti malo ispod 30 stepeni, a za drugu polovinu nedelje prognozira se tropskih 35.

Čubirlo dodaje da će uprkos temperaturama koje će biti više u poređenju sa ovim vikendom, noć i jutra će svakako biti sveža, bar do srede. Međutim, on već za drugu polovinu nedelje najavljuje novi toplotni talas.

"Do srede će noći i jutra biti prijatna i sveža, dok će tokom dana biti umereno toplo uz maksimume do 29 do 33 stepena Celzijusa. Zatim sledi nov topao talas gde bi maksimumi bili i do oko 36 stepeni, a novo osveženje je izgledno posle, nedelje, sedmog avgusta", kaže Čubrilo.

Đurić takođe kaže da umereno toplo vreme stiže početkom sledeće sedmice, ali dodaje da se to menja u drugoj polovini sedmice.

"Ipak, već od četvrtka će se nad našim područjem uspostaviti termički greben na visini sa jugozapada, pa će sa Mediterana početi da struji veoma topla vazdušna masa, poreklom sa severa Afrike. Usled ovakve sinoptičke situacije, u drugoj polovini sledeće sedmice očekuje nas novi toplotni talas, uz maksimalne temperature i preko 35 stepeni, a prema trenutnim prognozama narednog vikenda bilo bi još toplije i najvrelije", rekao je Đurić.

Metorolozi objašnjavaju da bi, s obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 27 do 31 stepeni Celzijusa, od vikenda do sredine sledeće sedmice maksimalne temperature bile oko prosečnih vrednosti, ali bi u drugoj polovini sledeće sedmice zbog novog toplotnog talasa one bile za sedam do deset stepeni više od prosečnih. 

Đurđević: Tokom celog leta ostajemo u toplotnom režimu

Klimatolog i meteorolog Vladimir Đurđević rekao je u ranijem razgovoru za za Euronews Srbija da ćemo pored povremenih zahlađenja, do kraja leta svakako ostati u toplotnom režimu. Kaže da i pored toga što smo u proteklom periodu beležili visoke temperature, to ne znači da se ova godina po vrelini razlikuje od prethodnih, tačnije da je nešto toplija.

"Mi smo u režimu bliskom rekordu po pitanju visokih temperatura, ali nismo ga još uvek oborili. Ikada izmerena maksimalna temperatura u Srbiji bila 44.9 stepeni i to u julu 2007. godine u Smederevskoj Palanci. Inače je jul tipičan za te visoke temperature, tako da ove godine nismo probili nijedan rekord. Međutim, svakako smo zabeležili temperature koje su značajno iznad proseka", kaže Đurđević.

Navodi da je nezavisno od toga što rekordi nisu probijeni, ovo leto kvalifikovano kao jedno od topijih.

"Skoro sigurno bi moglo da se rangira u prvih pet najtoplijih leta kod nas, ali treba da sačekamo jer se ono još uvek nije završilo", dodao je.

Komentari (0)

Srbija