Društvo

Nedimović posle pregovora poljoprivrednika i Vlade: Saglasnost o svim pitanjima, blizu dogovor o gorivu i suncokretu

Komentari

Autor: Eurronews Srbija

15/08/2022

-

19:12

Nedimović posle pregovora poljoprivrednika i Vlade: Saglasnost o svim pitanjima, blizu dogovor o gorivu i suncokretu
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Današnji pregovori predstavnika poljoprivrednika i Vlade Srbije koji su trajali devet sati nisu doveli do konačnih dogovora o svim zahtevima, ali će biti nastavljeni.  Poljoprivrednici tvrde da je postinuta saglasnost oko premija za mleko od 15 dinara, dok ministar Branislav Nedimović navodi da je postignuto saglasje o svim pitanjima.

"Posle devet sati razgorovora, postigli smo pristojan stepen saglasja oko svih tema koje su se nalazile pred nama na stolu. Predstavnici Vlade RS i dalje su u zgradi, čekaju odgovore poljoprivrednih proizvođača koji su otišli da se konsultuju sa svojm kolegama. Mogu da kažem da svi moramo da pođemo od toga da budžet RS nije ćup iz kojeg možemo svi da vadimo beskrajno, ali Vlada ima sluha za stanje u kojem se nalaze pojedini sektori poljoprivrede i u skladu sa tim Vlada je izdogovarala, postigla saglasje, i oko mleka i oko goriva, blizu smo dogovora oko sunockreta, ali Vlada ne može da garantuje cenu suncokreta", naveo je Nedimović.

On je naveo da je postignut dogovor oko mleka, a što se tiče goriva, postignut je "visok stepen saglasja", dok je oko suncokreta blizu dogovor o oko 600 evra po toni.

"Mi smo trenutno na cifri oko 600 evra po toni, tu plus minus dva tri evra i to je ono što će dobiti poljoprivredni proizvođač, ne operater u lancu ili neko treći. Svuda u okruženju je oko 530, 520, 540 po toni. To je za 11,12 odsto više. To činimo sa krajnjim naporima. Mi smo radili devet sati, i nastavićemo ovde da budemo koliko treba. Nadam se da će poljoprivrednici koji protestuju imati sluha", rekao je Nedimović.

Na pitanje kada će se opet sastati sa poljoprivrednicima, Nedimović je rekao da je on spreman da se pregovori nastave i večeras, tokom noći.

"Čekamo samo da dobijemo obaveštenje, oni su rekli da vrlo brzo mogu da dobiju obaveštenje od kolega, videćemo tokom noći, sutra, mi smo tu", poručio je Nedimović.

Poljoprivrednici su na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dogovorili da premija za mleko bude 15 dinara, dok cena suncokreta i goriva nije rešena, navode. 

Mileta Kamenac iz Inicijate za opstanak poljoprivrednika Srbije naveo je da je premija za mleko rešena za sve kvartale i da će iznositi 15 dinara, a da je "zapelo" kod suncokreta".

"Jako teško idu pregovaranja. Nismo se našli oko cene suncokerta, ali mislimo da smo jako blizu. Nadamo se da će to u narednom periodu da bude rešeno. Vlada, permijerka i ministar su bili konstuktivni. Gledali su da nam izađu u susret, nadamo se da će to ipak u kratok periodu da se reši", rekao je poljoprivrednik Jovan Jovanov.

Blokade će se, kako je najavljeno, nastaviti i traktori će ostati pored puteva, dok pregovarači ne budu preneli svojim "saborcima" šta se danas dogodilo i dok se ne dogovore međusobno.

Pregovori su trajali skoro devet sati, rekli su oni i naveli da su premijerka i Vlada bili konstruktivni i da će se pregovori nastaviti kad ih opet pozovu u Vladu na sastanak.

Pregovori između poljoprivrednika i Vlade trajali su oko devet sati - počeli su u 10 i okončani su nešto pre 19 časova.

Do ovih pregovora došlo je nakon sedmodnevnih protesta i blokada puteva koje su organizovali poljoprivrednici.

Oni su zahtevali da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru kao i da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Komentari (0)

Srbija