Društvo

Na Kosovu od danas ipak restrikcije: "U Prištini se 90 odsto objekata greje na struju, biće ovo stvarno hladna zima"

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

16/08/2022

-

18:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Energetska kriza na Kosovu započela je mnogo ranije nego što se očekivalo. Juče su uvedene dvočasovne restrikcije struje da bi sinoć kasno, uz pomoć Albanije, snabdevanje električnom energijom ponovo postalo redovno. Od jutros su, međutim, restrikcije ipak na snazi.

Portparol KEDS-a Viktor Bužala izjavio je za KTV da su restrikcije juče bile minimalne, ali da su danas od 9 časova ponovo na snazi. Kao razlog za uvođenje restrikcija naveo je to što se, kako je kazao, snabdevanje električnom energijom bazira isključivo na lokalnim resursima, a da novca za kupovinu struje na inostranim tržištima - nema. On je objasnio da restrikcije traju dva sata na svakih šest sati i ponovo pozvao građane i privredne subjekte da štede električnu energiju i pređu na alternativne varijante grejanja u narednom periodu.

Bužala je dodao da će se dolaskom hladnijih dana povećati potražnja za energentima i da će situacija za Kosovo biti izuzetno teška.

"Ne treba računati na sigurno snabdevanje. Građani ne bi trebalo da računaju na grejanje na struju. Biće oštra zima za celu Evropu. Situacija sa restrikcijama će potrajati do promene parametara. Cene megavata su previsoke. Ranije nije bilo takve situacije", rekao je Bužala.

Eksperti za snabdevanje električnom energijom kažu da je situacija zabrinjavajuća, s obzirom na to da zima još nije ni na pomolu, a da već postoji ozbiljan nedostatak električne energije. Podsećaju da je potrošnja na Kosovu tokom leta oko 750 kilovat-časova struje dnevno, a da se proizvede svega 507 kilovat-časova.

Iz Agencija za snabdevanje i naplatu električne energije kažu da Vlada Kosova nije ispunila obećanje i da nije uplatila subvencije od 100 miliona evra, a gubici KEDS-a, kako su saopštili iz ove kompanije, su 19 odsto. To znači da je situacija zabrinjavajuća i da nema novca da se struja kupi zbog visokih cena na evropskom tržištu.

Grdžaliju: Poskupljenje struje ili restrikcije

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju smatra da postoje dve mogućnosti u ovoj situaciji - poskupljenje struje ili restrikcije.

"Ako se odlučimo za redukcije onda ne možemo pričati o ekonomskom razvoju i o proizvodnji, i o boljoj perspektivi. Jedan od glavnih sektora, koji je dao malo života u Prištini ili Kosovu je građevinarstvo, a 90 dosto svih objekata je orijentisano da se greju na struju i ako je neće biti ili ako bude ta cena koja se očekuje, biće stvarno hladna zima", smatra Grdžaliju.

On je rekao da je problem u tome što je Kosovo, kao i cela Evropa pred velikim izazovom kada je u pitanju snabdevanje strujom.

"Problem je u tome što je Kosovo davno izgubilo bitku kada je u pitanju energetska situacija. Umesto da gradimo nove kapacitete za proizvodnju struje, jednostavno smo izgubili bitku protiv takozvane 'balkanske mafije' koja se bavi prodajom struje i civilnog društva na Kosovu koje je bilo aktivno da zaustavi izgradnju novih kapaciteta", rekao je Grdžaliju.

Kao paradoks navodi to što u Severnoj Makedoniji ima oko 600 megavata proizvodnje struje na ugalj, u centralnoj Srbiji oko 5.800, u Crnoj Gori oko 300, Bosni oko 3.000 megavata.

"Znači mora da se uništi privreda Kosova da bi se branio taj ambijent ili ekologija. I u tom kontekstu danas radimo, a umesto da budemo izvoznici struje, mi smo zavisni od uvoza struje". navodi Grdžaliju.

On je dodao da je Kosovo nespremno dočekalo krizu, a i da je i pored toga što su najavljivani novi projekti i proizvodnja iz vetra, vode i sunca da su sve to ostali samo poželjni ciljevi, ali da je realnost jako teška.

Od premijera Aljbina Kurtija su stigle poruke za građane da za zimu pripreme ćebe i da se u njega umotaju, a Grdželiju smatra da je Kosovu neophodno kratkoročno rešenje, koje trenutno ne postoji i koje se ne nudi, a da je problem i što se ne prihvata nikakva stručna kritika.

"Ovo nije problem samo ove vlade, već je on nasleđen, od ranijih godina. Još 2016. kada je jedna velika kompanija imala mogućnost izgradnje kapaciteta, to je odbijeno. Smatrao sam da su to projekti koji su značajni i potrebni, ali sam i ranije govorio da će biti teško implementirani upravo ubog civilnog društva i te 'balkanske mafije', jer svi žele daleko više da prodaju, nego da proizvode. Upravo takav pristup i takva politika od strane pojedinih ljudi je dovela Kosovo u ovu situaciju da umesto da izvozi, mora da kupuje struju i to po visokim cenama", rekao je Grdžaliju.

On je napomenuo da već danas struja iz Mađarske košta 430 evra i upozorio da je pitanje kako će biti u novembru i decembru kada su velike države već ugovorile kupovinu po visokim cenama, i istakao da Kosovo to neće moći. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija