Društvo

Patrijarh Porfirije služio moleban za svetinju braka i porodice ispred Hrama svetog Save

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, TV Hram

11/09/2022

-

20:00

Patrijarh Porfirije služio moleban za svetinju braka i porodice ispred Hrama svetog Save
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve organizovao je danas, ispred Hrama svetog Save u Beogradu "svenarodni moleban za svetinju braka i porodice". Prisutnim vernicima se obratio patrijarh Porfirije koji je rekao da je "bogom ustanovljeno šta je prirodno, a šta neprirodno". U svom govoru koji je usledio nakon molitve, izrazio je protivljenje najavljenom Evroprajdu rekavši da mu je cilj da "preoblikuje društvo i naš način života bez da smo mi to tražili".

"Otud je za nas pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija. Ali, govorimo kao hrišćani i zato podvlačimo da smo istovremeno protiv svake vrste nasilja, da smo protiv prezira, mržnje, progona i žigosanja onih koji dele te ideje, pogotovo ako se nasilje širi u ime crkve i ime Hrista", rekao je patrijarh.

Molebanu prisustvuju vernici, među kojima je mnogo porodica sa decom, a među prisutnima su i ministar zadužen za inovacije Nenad Popović, proslavljeni košarkaš Dejan Tomašević, kao i bajkerski klub "Noćni vukovi" koji su nosili istaknute ruske i srpske zastave.

Ispred Hrama, na platou, postavljena je bina koju krase dva buketa cveća i ikona Bogorodice trojeručice. Takođe, iznad okupljenih građana, prostire se i velika zastava Srbije.

Patrijarh Porfirije se po odsluženoj molitvi, uz sasluženje arhijereja SPC, obratio vernicima.

"Dobro smo se sabrali večeras. Jedna nas je misao i želja sabrala i okupila u ovom broju pred Hramom svetoga Save, pred sabornim hramom čitavog srpskog pravoslavnog naroda gde god da se nalazi. Ta misao je jednostavna - da budemo ono što jesmo, da budemo ono što su bili naši preci, da to isto budu i naša deca - to da budemo. Da budemo ono što zapravo jesmo od kada za sebe znamo. Da budemo ono što je volja Božja; ono što Bog hoće od nas, a ne ono što ljudi pokušavaju da dobiju; da se molimo braćo i sestre za svetinju braka, za slogu, za jedinstvo, zato smo se sabrali, da se pomolimo Bogu", rekao je patrijarh Porfirije, a nešto kasnije nastavio:

"Mi nikome ne namećemo ono što je naš način života, ali isto tako i ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane sveta da dolazi, makar mislio da je bolji od nas, nameće svoje vrednosti, svoj pogled na svet, svoj način života. Nećemo da nam bilo ko kaže šta mi treba da budemo jer nama je mera i kriterijum Hristova reč, Božja reč. Hristos nam daje putokazi, a to su zapovesti i govori nam šta je dobro, a šta nije, šta je crno, a šta belo. Šta je bogom ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno"

Patrijarh je ujedno tražio i od nadležnih organa u prosveti da se odmah iz upotrebe povuku svi udžbenici, priručnici i pomoćna nastavna sredstva u srednjim i osnovnim školama, u pretškolskim ustanovama u kojima postoje lekcije o rodnoj ideologiji. Izrazio je i mišljenje o zapadnim vrednostima i slobodama kojima su prepuštena deca.

"Dok s jedne strane imamo zakone koji daju apsolutno pravo majkama da odlučuju o tome da li će njihovo dete ugledati svetlost dana ili ne, a decenijama sam ispovedao i znam kakav je bol svakoga ko je prošao kroz to. Siguran sam da je Bog taj bol uračunao kao prilog na putu preobražaja i spasenja. A s druge strane, u državama u kojima su ovi trendovi postali realnost, norma, imamo zakone koji istim tim roditeljima zabranjuju da ako imaju muško dete, obraćaju mu se kao da je muško, ili ako imaju devojčicu ne smeju po zakonu da neguju to dete da bude devojka i buduća majka zato što to dete sada samo odlučuje šta je na osnovu ličnih osećanja", naglasio je.

Prethodno se veliki broj građana okupio ispred sedišta Patrijaršije, odakle se kolona uputila ka hramu Svetog Save, gde patrijarh Porfirije trenutno služi moleban. Mnogi učesnici litije koja je prethodila nosili su crkvena obeležja, a na čelu kolone našla su se sveštena lica. Isti su najavili da će se sa ikonama okupiti ukoliko bude šetnje u sklopu Evroprajda i ukoliko do sledeće subote MUP ne zabrani skup.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija