Društvo

Da li je zlostavljanje devojčica moglo da se spreči: Učitelj jahanja prošao bez kazne pre više od jedne decenije

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

15/09/2022

-

07:02

Da li je zlostavljanje devojčica moglo da se spreči: Učitelj jahanja prošao bez kazne pre više od jedne decenije
Da li je zlostavljanje devojčica moglo da se spreči: Učitelj jahanja prošao bez kazne pre više od jedne decenije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Učitelju jahanja u konjičkom klubu u Barajevu Milošu Đ., koji je juče saslušan u Višem sudu u Beogradu gde se branio ćutanjem, ovo nije prva prijava za seksualno zlostavljanja njegovih učenica i polaznica. Bilo je takvih prijava i ranije, ali su ostale bez epiloga. Kako Euronews Srbija saznaje u Višem javnom tužilaštvu protiv njega su vođena dva postupka (2010. i 2011. godine) za krivična dela nedozvoljene polne radnje, ali je oslobođen optužbe, jer nije bilo dovoljno dokaza.

Više od deceniju od procesa koji nisu imali rezultata njemu se na teret stavljaju silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i četiri krivična dela nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela.

U Tužilaštvu za Euronews Srbija kažu da je prvi postupak protiv Miloša Đ. pokrenut 2010. godine za krivično delo nedozvoljene polne radnje. Godinu dana kasnije pokrenut je još jedan postupak za isto delo. U pitanju su bile dve maloletnice koje je neprimereno dodirivao u prostorijama konjičke škole u vreme kada su devojčice ostajale da prespavaju u klubu.

Osimnjičeni se i tada pred tužiocem branio ćutanjem. Vođen je sudski postupak, a oslobođen je svih optužbi jer "nije bilo dovoljno dokaza da je izvršio krivično delo".

Juče je isti čovek bio na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu, isto se branio ćutanjem, ali je broj devojčica njegovih žrtava danas mnogo veći. Iz Tužilaštva stiglo je saopštenje da se učitelj jahanja sumnjiči da je od 2010. do 2021. godine, izvršio krivična dela silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i četiri krivična dela nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor Milošu Đ. da ne bi uticao na svedoke i da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Tintor: Sada je drugačija situacija, imamo veliki broj oštećenih koje tvrdi jednu istu stvar

Advokat Jugoslav Tintor slaže se da možda ne bi bilo nekih događaja kasnije, da je 2010. godine na drugačiji način okonča postupak.

"Mi ne znamo šta je sve tada bilo u predmetu. Sada ima veći broj oštećenih i postoji više krivičnih dela. Sama činjenica da je vođen postupak i da je okončan oslobađajućom presudom, ne znači da drugih slučajeva nije bilo i da će u drugim slučajevima jednako biti okončano. Svaki postupak je za sebe. Veliko je pitanje koliko je za taj slučaj bilo dokaza. Značajno je sada drugačija situacija, da imamo veliki broj oštećenih koje tvrdi jednu istu stvar", rekao je on za Euronews Srbija.

Upitan da li je samo vođenje dva postupka za isto krivično delo (nedozvoljene polne radnje) bilo dovoljno da se instruktoru jahanja zabrani rad sa decom, Tintor kaže da to nije dovoljno i da je potrebno nekom da se utvrdi krivica.

"Mislim da samo vođenje postupka ne može da bude dovoljno da bi nekom zabranili rad sa decom jer je neophodno da se nekom utvrdi krivica u pravosužno okončanom postupku da bi mogli prema njemu primeniti mere koje predviđaju zakoni. Mislim da to nije moguće bez pravosnažno okončanog postupka osuđujuće presude", rekao je on.

Gorko pitanje: Da li se moglo sprečiti?

Javnost zbog toga nameće pitanje - jesu li su seksualna zlostavljanja devojčica u školi jahanja mogla da se spreče?

Za stručnjake, sagovornike Euronews Srbija, nema mnogo dileme. Oni ukazuju na institucionalni, ali i na problem odnosa prema žrtvama silovanja i postavljaju pitanje da li bi da su tada institucije imale više sluha, da se neko ozbiljnije posvetio tim prvim slučajevima, devojčice koje su kasnije bilo žrtve predatora možda bile pošteđene trauma. Ovako njih sedam, o kojima je tužilaštvo obavešteno, prošlo golgotu silovanja, silovanja u pokušaju, polnog uznemiravanja...

Euronews/Jovana Stanković

 

Psihoterapeutkinja Biljana Slavković navodi da je u Srbiji uobičajeno da se žrtvama ne veruje, da kroz sudski postupak bivaju obeležene, diskriminisane i da se njihova prava krše, a delo teško dokazuje.

"Naša zakonska regulativa jeste uvela da nema zastarevanja, ali imali smo slučajeve sa (Miroslavom) Aleksićem, (Branislavom) Lečićem, gde se najčešće žrtvama postavlja pitanje "a zašto nisi projavila tada". Dok se sistem vrednosti ne promeni među onima koji su u institucijama, nećemo imati bolju situaciju kada je seksualno nasilje u pitanju", rekla je ona za Euronews Srbija.

Bilo je, kaže, brojnih obuka od 2000. godine na ovamo, ali sve se završilo na politički korektnom govoru koji su usvojili, ali kada dođu konkretni slučajevi, da treba da reaguju, tu institucije obično  zataje.

"Druga velika tema, kada je seksualno nasilje u pitanju - zašto smo zaustavili projekat seksualnog obrazovanja za decu. Deca treba da se uče od malih nogu da prepoznaju šta ih ugrožava, da dete zna šta je nedozvoljeno ponašanje. Sa druge strane imamo i odrasle za koje je seksualnost tabu tema", navela je ona.

U ovom konkretnom slučaju protiv Miloša Đ. nisu doneta osuđujuća presuda 2010. i 2011. godine, ali je to trebalo da bude dovoljan alarm institucijama da se nešto dešava. Međutim, on je nastavio nesmetano da radi sa decom. Slavković navodi da je to ne iznenađuje, da su seksualni nasilnici uglavnom povratnici, da u Srbiji ni silovatelji, koji imaju osuđujuće presude, nakon što izađu iz zatvora nisu pod pojačanim nadzorom države kao u drugim zemljama.

Podseća i na problem u sistemu zdravstve zaštite, jer terapijske podrške žrtvama skoro da nema, mali je broj stručnjaka koji su obučeni da rade sa žrtvama seksualnog nasilja, posebno kada su deca u pitanju.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Ne treba podsećati da seksualno nasilje ostavlja nemerljive posledice na decu, a kako će se od toga oporaviti zavisi od više faktora, Slavković naglašava da su najvažniji dugoročno razumevanje i podrška sredine. 

Šta mu se stavlja na teret 

Učitelj jahanja Miloš Đ. je , kako se sumnja, sva krivična dela izvršio u prostorijama konjičkog kluba. Sumnja se da je Miloš Đ. u decembru 2010. godine, silovao maloletnu devojku, koja je u to vreme imala 17 godina.

Euronews/Jovana Stanković

 

Nad devojkom od 15 godina je, kako se sumnja, izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje u junu 2017. godine, a u martu 2018. godine je pokušao da je siluje.

Takođe, postoji sumnja da je nad drugom devojkom od 15 godina u septembru 2021. godine izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje, kao i nad još dve punoletne devojke u istom vremenskom periodu.

Tokom 2013, 2014. i 2015. godine izvršio je, kako se sumnja, dva krivična dela nedozvoljene polne radnje nad dve devojčice od 13 godina. 

Iz Tužilaštva navode da su osumnjičenog Miloša Đ. oštećene prijavile policiji i tužilaštvu iskazujući time puno poverenje u institucije. Sve oštećene će u postupku dobiti status posebno osetljivih svedoka i svoje iskaze će davati u zakonom propisanom okruženju i pod propisanim uslovima. 

"Primorao me je na užasne stvari"

Jedna od devojaka koje tvrde da su bile žrtve seksualnih napada M.Đ, Katarina Šolaja (29), ispričala je za "Blic" da je on prvi put nasrnuo na nju 2009. godine, kada se jahački klub još nalazio u Rušnju. Ona je rekla da je Mloš Đ. 2010. godine silovao i prepričala događaj kobne večeri kada je, kako sama kaže, učtelj "primorao na užasne stvari". 

"Pokušala sam da se izmigoljim, međutim on me je držao, u tom trenutku shvatila sam da sam ostala potpuno sama s njim u Lipovičkoj sumi u sred noći, i da nema ko da mi pomogne, da nemam koga da zovem, niti kuda da bežim. Poznato je da je strog čovek veoma preke naravi. Uplašila sam se da ću ga rabesneti i da će me još više povređivati. Onda sam utrnula i samo sam želela da se završi, da prođe. Vratile su mi se i slike prvog nasrtaja, i već sam krivila sebe što sam ostala tu da noćim, kao da sam zaboravila šta se dogodilo pre godinu dana… Kada je prošlo, pravila sam se da spavam u nadi da je to sve i da me tokom noći više neće dirati", navodi Šolaja koja je krajem te 2010. godina imala samo 17 godina. 

Viši sud u Beogradu odredio je danas pritvor instruktoru u konjičkom klubu u Barajevu M.Ð. (68) koji se sumnjiči da je od 2010. do 2021. godine, izvršio krivična dela silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i četiri krivična dela nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija