Aktuelno

Određen pritvor učitelju jahanja: Osumnjčeni za silovanje polaznica branio se ćutanjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2022

-

10:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor instruktoru u konjičkom klubu u Barajevu M.Ð. (68) koji se sumnjiči da je od 2010. do 2021. godine, izvršio krivična dela silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i četiri krivična dela nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela.

Milošu Ð. određen je pritvor do 30 dana da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vemenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti, precizirala je za Tanjug portparol tog suda, Tatjana Matić.

"Osumnjičeni se danas na saslušanju branio ćutanjem, odnosno iskoristio je svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu u ovoj fazi postupka", saopštilo je Više javno tužilaštvo.

On je, kako se sumnja, sva pomenuta krivična dela izvršio u prostorijama konjičkog kluba. Sumnja se da je Miloš Đ. u decembru 2010. godine, silovao maloletnu devojku, koja je u to vreme imala 17 godina.

Nad devojkom od 15 godina je, kako se sumnja, izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje u junu 2017. godine, a u martu 2018. godine je pokušao da je siluje.

Takođe, postoji sumnja da je nad drugom devojkom od 15 godina u septembru 2021. godine izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje, kao i nad još dve punoletne devojke u istom vremenskom periodu. Tokom 2013, 2014. i 2015. godine izvršio je, kako se sumnja, dva krivična dela nedozvoljene polne radnje nad dve devojčice od 13 godina.  Osumnjičenog Miloša Đ. oštećene su prijavile policiji i tužilaštvu iskazujuchi time puno poverenje u institucije.

Sve oštećene će u postupku dobiti status posebno osetljivih svedoka i svoje iskaze će davati u zakonom propisanom okruženju i pod propisanim uslovima. 

Tužilaštvo će se starati o maksimalnoj zaštiti identiteta oštećenih i poziva medije da o ovom slučaju profesionalno izveštavaju, uz maksimalno poštovanje kako prava žrtava i njihove privatnosti, tako i prava osumnjičenog uz pretpostavku nevinosti.

Hapšenje osimnjičenog

Policija je juče u Beogradu uhapsila je M. Đ. (1954), odgovorno lice jednog konjičkog kluba u Barajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je, od 2010. do 2021. godine, izvršio krivična dela silovanje, silovanje u pokušaju i pet krivičnih dela nedozvoljene polne radnje nad polaznicama njegove škole jahanja, saopštio je MUP.

Euronews/Jovana Stanković

 

On je, kako se sumnja, u decembru 2010. godine, obljubio devojku koja je u to vreme bila maloletna, a osam godina kasnije pokušao da siluje još jednu maloletnicu. M. Đ. se tereti i da je, od 2013. do 2021. godine, pet polaznica škole jahanja, od kojih su dve u to vreme bile deca, a jedna maloletna, neprimereno dodirivao po intimnim delovima tela.

Jedna od devojaka koje tvrde da su bile žrtve seksualnih napada M.Đ, Katarina Šolaja (29), ispričala je za "Blic" da je on prvi put nasrnuo na nju 2009. godine, kada se jahački klub još nalazio u Rušnju.

"Prešla sam u taj klub kada sam imala 15 godina tokom priprema za balkanski šampionat u daljinskom jahanju na Tari. Tamo sam upoznala trenera M.Đ. koji je tada bio vlasnik kluba. To je bio prvi put da mi neko kaže da dobro jašem, a dali su mi i njihovog konja da jašem. Dobila sam vetar u leđa, podsticaj i podršku, to mi je tada mnogo značilo. Odlučila sam da promenim klub iz tog razloga – navodi Katarina Šolaja. 

Prema njenim rečima, te 2009. godine on ju je napao gurnuvši je i legavši preko nje, ali je ona uspela da pobegne. Kako je ispričala, mesecima nakon toga se uobičajeno "ponašao prema njoj, kao da se ništa nije dogodilo".

"Oboje smo uslovno rečeno zaboravili na to. Međutim, godinu dana kasnije, nastavio je", navela je ona, dodajući da su počeli lascivni komentari, a da ju je krajem 2010. godine, kada je odlučila da prespava u klubu nakon jednog napornog treninga, M.Đ. napastvovao i silovao.

"Treniranje jahanja podrazumeva naporan rad, ne samo kada su u pitanju treninzi, već i bavljenje konjima. Krajem 2010. godine imala je večernji trening, a kako je sledećeg jutra čekao još jedan, odlučila je da prenoći u klubu, što je bila uobičajena stvar za jahače u ovom klubu, i žene/devojke i muškarce", rekla je ona. 

"Utrnula sam i samo želela da se završi"

Šolaja je prepričala događaj kobne večeri kada je, kako sama kaže, učtelj "primorao na užasne stvari".

"Pokušala sam da se izmigoljim, međutim on me je držao, u tom trenutku shvatila sam da sam ostala potpuno sama s njim u Lipovičkoj sumi u sred noći, i da nema ko da mi pomogne, da nemam koga da zovem, niti kuda da bežim. Poznato je da je strog čovek veoma preke naravi. Uplašila sam se da ću ga rabesneti i da će me još više povređivati. Onda sam utrnula i samo sam želela da se završi, da prođe. Vratile su mi se i slike prvog nasrtaja, i već sam krivila sebe što sam ostala tu da noćim, kao da sam zaboravila šta se dogodilo pre godinu dana… Kada je prošlo, pravila sam se da spavam u nadi da je to sve i da me tokom noći više neće dirati – navodi Šolaja koja je krajem te 2010. godina imala samo 17 godina. 

Euronews/Jovana Stanković

 

Samo mesec dana nakon silovanja, Đukića su, početkom 2011. druge dve devojke tužile za seksualno uznemiravanje, navodi "Blic".

"Videla sam kada je jednu ljubio u usta mimo njene volje. One su ga tužile, ja sam ćutala, priveli su ga, pa pustili. Kasnije me je molio da svedočim u njegovu korist. Odbila sam, naravno, međutim, nisam se osmelila da kažem šta mi je uradio", kaže Katarina Šolaja. 

Sagovornica ovog portala navodi da je iz kluba otišla 2016. godine nakon što se suočila sa još jednim verbalnim nasrtajem. Ovog leta je, kaže, čula kako je jedna devojka iz kluba (15) prijavila starijim članovima da ju je M.Đ. zlostavljao, i da su se nakon toga javile i druge devojke koje su već otišle iz kluba.

"Pričala sam sa devojkama iz kluba. Neke sam znala od ranije, neke sam sada upoznala. Kada smo porazgovarale, shvatile smo da nam je svima izgovarao iste rečenice, iste gadosti. Sa nekima je uspeo više sa nekima manje. Nisam mogla da verujem. Skoro sve smo bile maloletne kada nam je to radio", rekla je ona.


 

Komentari (0)

Srbija