Društvo

Oko 800.000 Vojvođana pije vodu sa arsenom: "Verujte mi smrdi, kad vri u loncu sve okolo bude sivo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2022

-

19:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Banata piju najgoru vodu u Srbiji, još jednom je pokazalo istraživanje Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". Po javnim gradskim vodovodima sa udruženom fizičko-hemijskom i mikrobiološkom neispravnošću, kojih u Vojvodini ima ukupno 20, prednjači srednji Banat. Taj višedecenijski problem rešava se parcijalno, izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode u pojedinim opštinama i gradovima, dok u većini naselja takvo rešenje nije ni na vidiku.

Oko 800 hiljada Vojvođana tako i dalje pije vodu bogatu otrovnim arsenom. Zbog toga u Sajanu, jednom od sela kikindske opštine, delu stanovnika dan počinje odlaskom na javnu česmu. Za one koji pijaću vodu ne mogu ili ne žele da kupuju, to je jedino mesto gde flaše mogu napuniti bez bojazni za spostveno zdravlje. 

"Iz česme ne mogu da popijem. Verujte mi, smrdi. Kad vri voda u loncu gore, sve okolo bude sivo ili mogu da kažem i crno nešto", kaže meštanka sela Sajan Etela Vereb.

Ova 76-godišnja meštanka žalila se nadležnima, ali kaže - oni samo sležu ramenima. Pomak je napravljen 2016. kada je postavljena javna česma, jer do tada ni nje nije bilo. Takvo snabdevanje pijaćom vodom danas je uobičajena slika u Banatu. Za 36.000 Kikinđana čekanje se, posle više decenija, približilo kraju. 

Fabrika vode, čije je projektovanje usporila, a izgradnju poskupela neusklađenost domaćeg sa zakonodavtsvom Evropske unije, trebalo bi da bude završena sledećeg oktobra.

"Videćemo da li će biti produženja zbog svih ovih okolnosti koje nas prate, ali za sad ide sve kako treba, što je ohrabrujuće. Postrojenje će proizvoditi 150 litara pijaće vode u sekundi i imamo garanciju da će voda stvarno da bude kvalitetna", kaže za Euronews Srbija Svetislav Vukmirica, pomoćnik gradonačelnika Kikinde.

Ova fabrika prečišćenu vodu isporučivaće za stanovnike u gradu, dok će okolna sela morati još da čekaju. U gradu pojašnjavaju da je u toku i promena dotrajalih vodovodnih cevi, pa će ih celokupno rešavanje jednog od najvećih problema na kraju koštati oko dve milijarde dinara, obezbeđenih sa državnog, pokrajinskog, lokalnog nivoa i iz kredita.

Model iz Kikinde za druge gradove?

Kada su u martu obeležavali početak ovog projekta, ministar građevinarstva rekao je da bi kikindska fabrika vode mogla poslužiti kao model i za druge gradove u Vojvodini.

Jedan od vodećih stručnjaka u toj oblasti u Pokrajini i čitavoj zemlji kaže međutim da je svaka sredina specifična, te da joj tako treba i pristupiti. Odnosno, da bi svuda trebalo primeniti metodologiju korišćenu u Kikindi, koja podrazumeva da izgradnji postrojenja mora prethoditi pilot istraživanje.

"To je zapravo metodologija pristupa da se pravilno reši probem pripreme vode za piće, jer videli smo da ta metodologija nije postojala u Zrenjaninu, pa su nekoliko puta popravljali, pokušavali da reše problem i dan danas ga nisu rešili", navodi Božo Dalmacija, profesor Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Profesor Dalmacija bio je deo tima koji je 2010. izradio strategiju rešavanja problema neispravne pijaće vode u Vojvodini. Iako usvojena u Pokrajinskoj skupštini, nikada nije realizovana. 

Predviđala je da se u periodu od 20 godina i uz ulaganje od milijardu i po evra, izgrade mikroregionalni vodovodi, koji bi čitavom Banatu obezbedili zdravu vodu.

"Da ne bude kao što je sad stanje da 800 hiljada Vojvođana pije vodu sa arsenom, što je zaista nonsens u 21. veku, znajući šta sve arsen radi i koje sve kancere proizvodi", dodaje profesor.

Pomaka ima, kaže profesor, navodeći da je pri kraju projekat prečistača za Temerin, gde je poput Zrenjanina, skoro dve decenije voda zabranjena za piće. Ipak, ti pomaci su i dalje nedovoljni, a izdvanja za lečenje oboljenja uzrokovanih, između ostalog, nezdravom vodom, velika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija