Biznis vesti

Za kupanje lonče, za grejanje sunce: Meštani Prolom Banje žedni pored izvora, a iako vodu izvoze vodovoda ni na vidiku

Komentari

Autor: LJiljana Pavlović

17/07/2022

-

19:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Prolom Banji, jednoj od najpoznatijih srpskih banja, poznatoj po vodi koja se izvozi i u svet, meštani u svojim domovima nemaju vodu za piće. Posle višedecenijskih obećanja, prošle godine počela je izgradnja seoskog vodovoda, ali je ubrzo i stala zbog loše procene terena. Umesto razvoja seoskog turizma u kraju koji ima šta da ponudi, ljudi sve više odlaze odavde. 

Iz ove fabrike dnevno se u Srbiju i svet izveze desetine kamiona vode. Na samo nekoliko kilometra dalje, meštani, i posle više od pola veka, u svojim domovima čekaju vodu za piće.  Dragoljub Stojković (68) svakoga dana, više puta, ide do česme u okviru kompleksa hotela.

"Natočimo vodu da bismo imali za piće ili ručak, a tehničku vodu imamo pored puta. Kada se kupamo, peremo se iz delova. Ugrejemo vodu na suncu ili ko ima tehničku vodu, a ja je nemam", kaže Stojković.

Meštanka Vesna Dimić, kaže da su joj komšije omogućile da sprovede crevo do njih,  300 metara do izvora, da bi mogla da koristi vodu za piće.

"Ta kupanje koristimo lonče, jer za kupatilo treba više vode, tu mora neki veći izvor da se traži. Nisam smela da iskopam bunar, u okrugu Banje ne sme da se buši. Neki su bušili, ali oni nisu u centru Banje, mahom su sa strane", objašnjava Dimić.

Oni koji su u mogućnosti, našli su način da sprovedu bar tehničku vodu do kuće. Lili Jankovski kišnicu olucima sprovodi do rezervoara, a odatle hidroforom do slavina.

"Ovo je moj hidrofor, on mi spasava život. Bučan je, a tokom zime po nekoliko dana, nedelju, dve nemam vode jer se smrzne. Ali, ovo je  jedini način da imate vodu u kući", kaže Lili Jankovski, meštanka Prolom Banje, pokazujući hidrofor u svom domaćinstvu.

"Pored fabrike vode nemamo vodovod"

Još osamdesetih godina prošlog veka meštani su skupljali novac za seoski vodovod. Obraćali su se svima i decenijama, kažu, slušali samo obećanja. Rezervoar za vodu počeo je da se gradi 2015. Prošle godine počeli su i radovi na izgradnji cevovoda, ali i stali posle samo dvadesetak dana jer su mašine naišle na stene. Nadležni kažu da je bilo problema i sa izvođačem radova i sa administracijom. 

"Rezervoar je završen oko 95 odsto. Projekat se radi u tri faze, druga je cevovod, bilo je određenih poteškoća, ali mislim da smo i tu pri kraju da se dodje do produžetka radova. Nadam se da ćemo u toku ove godine završiti cevovod", kaže Dejan Lović, zamenik predsednika opštine Kuršumlija.

Dok slušaju obećanja, meštana je sve manje. A turiste u ovaj kraj ima šta da privuče. Hotel, koji je skoro uvek pun, ima svoj vodovod. U selu sa oko hiljadu kuća, gde je leti aktivno oko 200, i većina je bez vode, meštani se umesto za seoski turizam, sve više odlučuju da odu odavde. 

Dragan Mitrović, kaže da stanovništvo odlazi, a da ostaju samo starci, jer je bez vode teko da mladi opstanu. 

"Svake godine sve manje i manje je ljudi, jer stariji ne mogu da nose vodu preko 200 stepenica. Volela bih da znam, da li u Evropi postoji situacija da pored fabrike vode narod nema vodovod. Ja mislim da to ne postoji", poručuje Lili Jankovski, meštanka Prolom Banje.

Preporuka za vas

Gradonačelnik Zrenjanina: Smatramo da je ugovor sa Fabrikom vode raskinut; Direktor fabrike: Sud će proceniti

Komentari (0)

Biznis