Društvo

Za Islamsku državu sa Kosova i Metohije ratovalo više od 300 ekstremista

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2021

-

13:08

Za Islamsku državu sa Kosova i Metohije ratovalo više od 300 ekstremista
Za Islamsku državu sa Kosova i Metohije ratovalo više od 300 ekstremista - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je čvrsto opredeljena da odgovori bezbednosnim izazovima, poručila je danas u Rimu potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković na ministarskom sastanku Globalne inicijative za borbu protiv Islamske države i ukazala da je više od 300 ekstremista sa Kosova i Metohije ratovalo na strani te terorističke organizacije.

Time se, proporcionalno broju stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u redovima IS, naglasila je Gojković u svom obraćanju.

"Dostupni podaci, nažalost, pokazuju da u regionu Zapadnog Balkana deluju ogranci terorističke organizacije DAEŠ, a posebno na delu područja BiH i na delu teritorije Republike Srbije, u AP Kosovo i Metohija, koja je pod privremenom upravom UN", rekla je Gojković.

Navela je da nas najviše brinu mogući rizici i pretnje koji mogu doći od tzv. stranih terorističkih boraca.

Zbog toga će, pored ostalog, Srbija nastojati da, podržavajući međunarodno pravo i u njegovim okvirima, još više produbi saradnju sa svim bezbednosnim partnerima u regionu i šire.

"Želim da izrazim zahvalnost svima koji su dali svoj nesebičan doprinos zajedničkim naporima u borbi i pobedi nad Islamskom državom - DAEŠ-om", rekla je ona u svom obraćanju.

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Naglasila je da u multilateralnom pogledu smatramo da Ujedinjene nacije predstavljaju ključni forum za međunarodnu saradnju.

Istovremeno, Srbija se od samog početka pridružila Globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u borbi protiv DAEŠ, dodala je ona.

"Svoj doprinos smo dali kroz različite forme donacija, kao i učestvovanjem u obukama bezbednosnih snaga. U širem smislu, Srbija je posebno posvećena unapređenju regionalne saradnje. O tome najbolje svedoče aktivnosti Srbije u vreme migrantske krize i tokom pandemije korona virusa", naglasila je Gojković.

Kako kaže, doprinos zajedničkoj borbi podrazumeva principijelan pristup u prevazilaženju konkretnih izazova.

"Primer za to su borba protiv finansiranja terorizma i onih koji regrutuju i obučavaju teroriste, kao i sprečavanje onlajn propagande DAEŠ na društvenim mrežama".

Budite uvereni da će Srbija i u vremenu koje sledi nastaviti da podržava borbu protiv globalnog terorizma i borbu protiv DAES, naglasila je Gojković.

Spremni smo da razmotrimo sve inicijative i predloge na osnovu navedenih principijelnih zalaganja, dodala ja potpredsednica Vlade Srbije.

Komentari (0)

Srbija