Društvo

Miholjsko leto u ormarima "zarobilo" zimske jakne, kada možemo da očekujemo zahlađenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2022

-

16:01

Miholjsko leto u ormarima "zarobilo" zimske jakne, kada možemo da očekujemo zahlađenje
Miholjsko leto u ormarima "zarobilo" zimske jakne, kada možemo da očekujemo zahlađenje - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Neuobičajeno toplo vreme, sa temperatura višim i za 10 stepeni od prosečnih za ovo doba godine, odložilo je grejnu sezonu, ali Miholjsko leto, prema najavama meteorologa, moglo bi uskoro da se završi.

Polje visokog vazdušnog pritiska, odnosno anticiklon, koje se stacioniralo iznad Mediterana i južne Evrope našoj zemlji donosi veoma toplo i stabilno vreme koje nije uobičajeno za ovo doba godine.

Najtopliji dan od početka jeseni bio je ponedeljak kada je lokalno zabeleženo i preko 28 stepeni. Podsetimo da je prosečna dnevna temperatura za ovo doba godine između 11 i 18 stepeni, što znači da je temperatura i 10 stepeni iznad proseka. 

Međutim, prema najavi meteorologa Euronews Srbija, Miholjsko leto, kako se u narodu naziva period produženog leta, trajaće još sedam dana, tačnije do početka novembra.

 
Minimalna i maksimalna temperatura ostaju iznad proseka u celoj zemlji, ali u narednih nedelju dana živa u termometru ipak neće prelaziti 25. podeljak. Najtoplije će biti u centralnim i istočnim predelima, dok će u Vojvodini i na jugu zemlje biti za nekoliko stepeni svežije, od 20 do 23.

Stabilno vreme i stalni priliv tople vazdušne mase sa jugozapada, tačnije iz Afrike, donose nam vedre i sunčane dane. Povremeno ćemo imati prolazno naoblačenje, međutim kiše neće biti. Dakle, Miholjsko leto, sa ekstremno toplim vremenom obeležiće narednih sedam dana. 

Da li je intenzivnije zahlađenje na vidiku?

Ipak, stručnjaci nagoveštavaju da bismo uskoro trebali da razmišljamo o vađenju zimskih jakni iz ormara.   

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da trenutni prognostički modeli za sredinu sledeće nedelje najavljuju prolazak hladnog fronta sa severa Evrope, što će nam doneti pad temperature i nešto više oblaka. 

"Zahlađenje će biti za 5 do 10 stepeni, što znači da se živa u termometru nakon dužeg perioda, vraća u opseg prosečnih vrednosti", navodi Gojković.

Uprkos tome intenzivnije zahlađenje, prema njenim rečima, još uvek nije na vidiku, kao ni intenzivnije padavine.

Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda i novembar će biti topliji i prosečno vlažan.

"Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko jedan u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.1ºC. Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek", navodi RHMZ.

Očekuje se i da decembar bude blaži, sa srednjom minimalnom temperaturam vazduha iznad višegodišnjeg proseka za oko 1.1ºC.

"U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.1 stepeni celzijusove skale. Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 1 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek", prognozira RHMZ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija