Društvo

NVO Atina: O vršnjačkom nasilju treba govoriti od najranijeg uzrasta, važni porodica, vrtići, škola

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2022

-

10:13

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dragana Ćuk Milankov, psihološkinja NVO Atina kaže da sve učestalije vršnjačko nasilje u školama treba da bude alarm za celo društvo i da se o toj temi govori od najranijeg uzrasta - u okviru porodice, vrtića i škole.

"Početak svega je bes deteta. Taj bes je uzrokovan nečim, nezadovoljstvom što dete ne zna da iskomunicira na drugi način. Bitno je da roditelji toga budu svesni, da nauče dete kako komunicirati nezadovoljstva na način koji ne ugrožava druge ljude", pojasnila je Ćuk Milankov.

Napominje da su drugi korak vrtići i škola.

"Kako razvojni proces odmiče vrlo je važno da kao sistem imamo i granicu i da se na nasilje koje je ozbiljno ugrozilo drugu osobu ozbiljno i reaguje", navela je ona.

Ističe da roditelji treba da reaguju na svaki oblik vršnjačkog nasilja, da zaštite svoju decu. Škola je jedna od adresa na koju se mogu obratiti, a druga adresa su zdravstvene službe .

"Škola je bitna jer je važno pomoći deci uspostavljanja odnosa kada je nasušeno. Deca često pokrivaju takve situacije minimizirajući ih. Važna škola da pomogne deci da shvate ozbiljnost situacije. Možda nešto i krene kao šala, ali mora se znati kada to prelazi granice", istakla je ona.

Inače, danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Od danas  do 10. decembra Svetskog dana ljudskih prava, traje kampanja 16 dana aktivizma.

Više o ovoj temi pogledajte u prilogu:

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija