Društvo

Grujičić najavljuje revoluciju u zdravstvu: "Ako uspe pola toga biće najbolji ministar zdravlja ikada"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2022

-

21:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Promene koje je nova ministarka zdravlja Danica Grujić najavila nisu mala reforma već revolucija u srpskom zdravstvu, i ako uspe pola onoga što je najavila, ostaće upamćena u istoriji kao najbolji ministar zdravlja ikada, rekao je Savo Pilipović iz Udruženje pacijenata gostujući u emisiji Euronews Centar.

Svi su saglasni u podršci odluci o ukidanju sistema zakazivanja pregleda od 1. do 5. u mesecu, ali doktorka Tatjana Radosavljević, bivša direktorka Lekarske komore Srbije naglašava da iza takve odluke treba da stoji logistika. 

"Potrebno je takvo radno vreme - i pre i posle podne u specijalističkim ambulantama. Drugi model bi bio da se određene privatne ustanove koje imaju odgovarajući tehnologiju uključe u deo tih specijalističkih usluga. Naravno za to je potreban jednako dobar kvalitet usluga", navodi ona.

Najave ministarke Danice Grujičić da će Ministarstvo raditi na tome da domovi zdravlja, kao primarna zdravstvena zaštita završavaju veći deo posla, komentarisao Pilipović rečima: "To je i neophodno. Mi sa ovakvim sistemom zdravstva ne možemo da opstanemo, neophodna je reforma primarne zdravstvene zaštite. Mi znamo da naši lekari opšte prakse pišu opravdanje za decu, doznake za bolovanje, recepte i upute za specijalističke preglede".

Euronews Srbija

 

Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" naglašava da su u poslednje dve godine sve raspoložive snage usmerili na borbu protiv pandemije i da sada moramo da budemo malo strpljivi da bismo videli promene. 

Detaljnije u emisiji Euronews Centar u videu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija