Društvo

Kraj nedelje obeležiće vetrovito, oblačno i kišovito vreme - u nedelju stiže dodatno zahlađenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2022

-

08:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kraj ove nedelje obeležiće vetrovito, oblačno i kišovito vreme. Južni i jugoistočni vetar biće pojačan u celoj zemlji, a u košavskom području duvaće i olujnom jačinom, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kaže da nam južno strujanje donosi nešto topliju vazdušnu masu koja će uzrokovati da temperatura u većini mesta bude iznad 10 stepeni. U zapadnim predelima, dodaje, lokalno i do 14 stepeni Celuzijusa. 

"Ovako toplo vreme nije uobičajeno za decembar, a temperatura koju ćemo imati do nedelje prelazi prosečne vrednosti i za više od 5 stepeni. Što se vremenskih prilika tiče - i danas oblačno, povremeno sa slabom i kratkotrajnom kišom, a zbog jakog vetra činiće se da je malo svežije od izmerenih vrednosti", rekla je.

Gojković kaže da će veoma toplo biti još u subotu, za kada se prognozira i do 15 stepeni, uglavnom u centralnim i južnim predelima. 

"Osim ekstremno toplog vremen za ovo doba godine, i u subotu će biti vetrovito, a ciklon sa Mediterana doneće nam i nešto intenzivnije padavine. U nedelju međutim dolazi do promene pravca vetra na severni i severozapadni, što nam donosi intenzivno zahlađenje. U nedelju, sredinom dana, biće hladnije nego u jutarnjim satima, a kiša će na severu i zapadu prelaziti u susnežicu i sneg", kaže Gojković.

Navodi da trenutni prognostički modeli za ponedeljak najavljuju sneg u celoj Srbiji, ali će se on u nižim predelima topiti, dok će u planinskim predelima doći do formiranja snežnog pokrivača. Početkom naredne nedelje biće hladno, sa jutarnjom temperaturom ispod nule i maksimalnom oko pet stepeni.

Komentari (0)

Srbija