Društvo

Ladislav Nemet služio misu na Badnje veče: Svi bi trebalo da se pitamo da li širimo mir ili dovodimo do podela

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2022

-

23:05

Ladislav Nemet služio misu na Badnje veče: Svi bi trebalo da se pitamo da li širimo mir ili dovodimo do podela
Ladislav Nemet služio misu na Badnje veče: Svi bi trebalo da se pitamo da li širimo mir ili dovodimo do podela - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet večeras je prvi put predvodio ponoćnu misu na Badnje veče u Katedrali uznesenja blažene device Marije, kada je između ostalog, pored značaja Božića, dana rođenja Hristovog, podsetio i na značaj mira.

Nemet je poručio da mi proslavljamo Božić u miru, a da puno naroda u svetu, ovaj praznik zajediništva i veselja, dočekuju u nesigurnosti i ratu. 

Svečanu misu uoči Božića nadbiskup Nemet služio je u prisustvu novog apostolskog nuncija Svete stolice, nadbiskupa Santa Ganđemija, vikarnog epsikopa patrijarha srpskog Porfirija i župnika Mihaela Sokola.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Uz brojne vernike, ne samo iz Srbije, na polnoćki su bili i predstavnici institucija Srbije i drugih verskih zajednica.

Ladislav Nemet, koji je početkom decembra zamenio beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, koji je je u Beogradu proveo dve decenije, podsetio je na značaj Božića, rođenja isusa Hrista, spasitelja, istine, ljubavi, zajedništva i mira.

"Anđeli su na rođenju sina božjeg pevali o miru", ne o otpustu poreza ili crkvenoj restituciji, podsetio je nadbiskup i naglasio da bi upravo zato svi sebi trebalo da postavimo pitanje da li svojim rečima, mislima i delima širimo mir ili dovodimo do podela, mržnje i na kraju, rata. Kao sramotu ocenio je to što danas dva hrišćanska naroda nisu u stanju da zaustave rat ni na ovaj veliki dan.

Na kraju svete miste, nadbiskup Nemet rekao je da je prvi put za Božić u Beogradu i ''da još ne zna sve kao kod kuće''.

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Kod mene u Bačkoj i Banatu idemo nakon mise odmah kući, gde popijemo nešto da nas otrezni i ojača, pa pojedemo dobru stvar poput sarme", dodao je Nemet i poželeo svima ugodan i mirom ispunjen Božić.

Poručio je vernicima da poklone dele još jednom, ako su ih već podelil. Velečasni Sokol pozvao je sve vernike da se sutra priključe misama u svojim župama, koje će se odvijati po nedeljnom rasporedu i podsetio je da će nadbiskup beogradski misu služiti u Crkvi Krista kralja u Krunskoj ulici od 10 sati. 

Nadbiskup je podsetio i na delove Božićne poslanice u kojoj je naglasio da u ovom svetu „krhke“ ljubavi posebnu pažnju treba da obratimo na božansku ljubav i iz nje učimo kako je moguće vredno paziti, poštovati i voleti jedni druge i težiti mirnom suživotu.

Podsetio je da je naše društvo danas puno laži i prevara „čega je izvor strah“, dodajući da se laži šire svim kanalima, pa i društvenim mrežama i pokušavajući da naša srca učine tvrdim, nesrećnim i nemirnim. 

Zato, kako je rekao, svi treba da kažemo "ne" lažima koje truju naše živote. Badnje veče i Božić, po Gregorijanskom kalendaru, obeležavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok druge pravoslavne crkve, a među njima i SPC, praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Papa Franja večeras je služio misu u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu kada je rekao vernicima da pohlepa i glad za još više moći navodi neke da "konzumiraju svoje susede", praveći aluziju na rat u Ukrajini i druge konflikte u svetu. 

Papa Franja je upozorio na pohlepu i konzumerizam u raznim oblicima i pozvao vernike na povratak izvornim vrednostima slavljenja Božića i solidarnost sa žrtvama rata i siromašnima.

Komentari (0)

Srbija