Društvo

Direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima: Počasti Džaferu Devi uznemirujuće, bio je nacistički saradnik

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

18:16

Direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima: Počasti Džaferu Devi uznemirujuće, bio je nacistički saradnik
Direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima: Počasti Džaferu Devi uznemirujuće, bio je nacistički saradnik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof rekao je za Tanjug da se taj centar dosledno protivi renoviranju kuće Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, kao i da počasti koje su mu dodeljene šalju užasnu poruku kosovskom društvu i strašno vređaju sećanje na njegove brojne žrtve.

On je tako prokomentarisao najavu vlasti u Prištini da namerava da obnovi kuću Deve, za koga je rekao da je bio "nacistički saradnik".

"Zbog toga je veoma uznemirujuće saznati da su planovi za renoviranje obnovljeni. Deva je ličnost koja simbolizuje saradnju Albanaca sa nacistima i ulogu koju su te osobe imale u zločinima počinjenim nad Srbima i Jevrejima.

On je bio jedna od onih osoba koje su podržavale ekstremističku genocidnu ideologiju, i zato počasti koje su mu dodeljene šalju užasnu poruku kosovskom društvu i strašno vređaju sećanje na njegove brojne žrtve", napisao je Zurof u odgovoru Tanjugu.

Zurof je podsetio da je početkom februara prošle godine apelovao na Evropsku uniju da obustavi projekat koji su preduzeli zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i da je obavešten da se odustalo od projekta.

Džafer Deva bio je nacistički kolaboracionista, aktivan u formiranju S S divizije "Skender-beg" i poznat po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom.

Deva je za vreme Drugog svetskog rata bio gradonačelnik Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija