Društvo

Stižu zahlađenje i padavine, ponesite kišobrane: Očekuje se jak vetar, ponegde i olujni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/01/2023

-

07:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon više od dve nedelje veoma toplog i stabilnog vremena do Srbije stiže ciklon koji narednih dana doneti kišu, jak vetar i zahlađenje.

"Đenovski ciklon postepeno se premešta ka Balkanskom poluostrvu, što nam prvo donosi jak vetar i slabe padavine. Vetar će danas u celoj zemlji biti jak, ponegde i olujni. U košavskom području očekuju se udari vetra olujne jačine, dakle i do 70km/h, dok će u ostalim predelima duvati južni i jugozapadni vetar takođe jakog intenziteta", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da ciklon donosi i kišonosne oblake koji su već u ranim jutarnjim satima zahvatili zapadne i severne predele. Padavinska zona se tokom dana proširuje i na ostatak Srbije.

"Temperatura će još danas biti iznad proseka, najtoplije će biti na zapadu i centralnim predelima, sa temperaturom i do 14 stepeni. U Vojvodini će već sredinom dana temperatura biti u padu, dok na krajnjem istoku tokom celog dana ostaje hladno, oko četvrtog podeljka", navela je ona.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Pad temperature prognozira se za utorak, kada dolazi do priliva hladne vazdušne mase sa severa. Umesto košave, sutra će duvati jak severozapadni vetar. Temperatura do kraja nedelje neće prelaziti 8 stepeni, dok će na planinama će biti ispod nule.

"Kiša će već večeras u planinskim predelima prelaziti u sneg, a očekuje se i formiranje snežnog pokrivača. Padavine se sutra zadržavaju tokom celog dana, a u noći između utorka i srede sneg će padati i u nižim predelima južne Srbije. Prestanak padavina se u severnim predelima prognozira za sredu", kaže Gojković.

Vreme će do kraja nedelje biti promenljivo, povremeno sa mešovitim padavinama i temperaturom oko proseka za sredinu januara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija