Društvo

Beogradskim restoranima uručena Mišelin priznanja: "Uspeh za Srbiju koji se poklapa sa dobrim rezultatima u turizmu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/02/2023

-

15:33

Beogradskim restoranima uručena Mišelin priznanja: "Uspeh za Srbiju koji se poklapa sa dobrim rezultatima u turizmu"
Beogradskim restoranima uručena Mišelin priznanja: "Uspeh za Srbiju koji se poklapa sa dobrim rezultatima u turizmu" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnicima i šefovima kuhinja ukupno 17 beogradskih restorana, danas je svečano uručena nagrada Mišelin vodiča u drugom krugu selekcije, a v.d. direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović rekla je da broj nagrađenih restorana potvrđuje rast kvaliteta usluga srpskog ugostiteljstva.

Nagrade su uručili pomoćnica ministra turizma i omladine Dunja Đenić i generalni direktor Metro Srbija Andre Rinnensland. Ovogodišnji dobitnici Mišelin priznanja su restorani Sky Lounge, Metropolitan Grill i Twenty Two, kojima se pridružuje i 14 dobitnika Mišelin ploče iz 2022. godine. 

Euronews Srbija

 

Labović je ocenila da je ovaj pozitivan trend u kojem imamo tri restorana više nego prošle godine, veliki uspeh za Srbiju i da se poklapa sa jako dobrim rezultatima u turizmu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kako istakla je za Euronews Srbija da čak 33 odsto od anketiranih stranih turista ističe da je gastronomija jedna od glavnih razloga zbog čega dolaze u Srbiju. Kako kaže, iako su turisti odavno ocenili da je gastronomija Srbije izuzetno dobra, ipak i zvanična potvrda jednog od najznačanijih gastronomskih vodiča u svetu je jako značajna.

"Mišelin kao institucija je u Srbiji i njihovi inspektori su ti koji ocenjuju i daju određene kvalifikacije restoranima, tako da smo mi u ovom trenutku sa 17 preporuka. Od samih inspektora Mišelina zavisi kada će se dogoditi da neki od resotrana dobiju i zvezdu. Ono što mi mislimo, vrlo optimistično je da možda možemo očekivati da tokom ove godine oni to i ocene, s obzirom da imamo ovaj pozitivan trend da smo prošle godine imali 14 restorana, ove godine 17 – to je nekako i vetar u leđa samim ugostiteljima da se još potvrdi da tu jednu malu nijansu još pomere granicu i tako dođu do zvezde", rekla je Labović. 

Euronews Srbija

 

Dunja  Đenić je rekla da se dolazak Mišelin vodiča u Srbiju direktno odrazio na bolju vidljivosti naše zemlje na svetskom tržištu.

"U prilog tome govori i činjenica da 30 odsto turista dolazi u Srbiju zbog gastronomije", navela je ona.

Okupljenima se obratio i predstavnik Mišelin vodiča za Srbiju Andre Rinensland, koji je pozdravio nagrađene restorane i poželio im veliki uspeh u budućem radu. Urečenje priznanja organizovali su TOS u saradnji sa kompanijom Metro Cash & Carry Srbija, uz podršku Ministarstva turizma i omladine.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

02.02.2023 17:28

Још један начин увођења западних изопачених "вредности".

Srbija