Društvo

Sledi promena vremena, ali s temperaturom do 15 stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2023

-

07:34

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Postepeno premeštanje anticiklona ka istoku Evrope uzrokuje promenu pravca vetra na istočni i jugoistočni i priliv nešto vlažnijeg vazduha na visini. To će uzrokovati naoblačenje i blaži pad temperature, rekla je meteorološkinja Euronews Srbije Ljubica Gojković.

"Tokom većeg dela dana smenjivaće se sunce i oblaci, ali vreme ostaje suvo sve do večernjih sati. Zbog nešto jačeg vetra i nešto više oblaka temperatura je danas u padu u odnosu na jučerašnje vrednosti. Maksimalna dnevna kretaće se od 10 do 15 stepeni. U Beogradu do 14", rekla je Gojković.

Dodaje da će jugoistočni vetar biti umeren, poslepodne u košavskom području i pojačan.

"Na visini se ipak zadržava južni i jugozapadni vetar koji nam večeras donosi kišonosne oblake sa Jadrana. Slaba kiša prvo će padati na zapadu i jugozapadu zemlji, a u petak se lokalne padavine očekuju i u ostalim predelima", kaže Gojkvić. 

Kako naglašava, u petak će vreme biti promenljivo oblačno i nestabilno, sa uslovima za slabe padavine. 

"Topao južni vetar u petak nam donosi temperaturu i do 18 stepeni, ali samo privremeno, jer ćemo se već u subotu naći pod uticajem intenzivnog hladnog fronta sa severa Evrope. Osim priliva hladne vazdušne mase, za dane vikenda dolazi do intenziviranja padavina koje će zahvatiti celu Srbiju. Sa prolaskom hladnog fronta pad temperature biće osetan, lokalno i za više od 10 stepeni", kaže Gojković.

Prema njenim rečima, nagla promena vremena uzrokovaće formiranje olujnih kišonosnih oblaka, moguća je i grmljavina. U nedelju će maksimalna temperatura u severnim i zapadnim predelima biti oko 5 stepeni, dok toplo ostaje još na jugu zemlje.

"Intenzivno zahlađenje doneće nove snežne padavine planinskim predelima, dok će na nižim nadmorskim visinama padati kiša, ponegde i susnežica. Početkom naredne nedelje vreme ostaje promenljivo, nestabilno i prohladno. Na planinama uz manje povećanje visine snežnog pokrivača", rekla je Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija