Društvo

Danas smena sunca i oblaka, ali da li je kraj hladnom vremenu: Kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljubica Gojković

04/03/2023

-

11:49

Danas smena sunca i oblaka, ali da li je kraj hladnom vremenu: Kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje
Ulica kralja Milana - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Slabljenje uticaja ciklona i promena pravca vetra na severni i severozapadni već danas nam donose delimično razvedravanje - prvo u Vojvodini, a do kraja dana i u ostalim predelima, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako je objasnila, iako dolazi do razvedravanja, nestabilnost ostaje, što znači da će ponegde ipak biti uslova za slabe padavine. 

"U prvoj polovini dana slaba kiša će padati još ponegde na severu, a sa severnim vetrom oblaci se premeštaju dalje ka jugu zemlje. Do kraja dana kiša prestaje u celoj Srbiji. Sa više sunčanih perioda temperatura je u blažem porastu, te će danas u Vojvodini i Timočkoj krajini na kratko biti i do 12 stepeni Celzijusa, a u centralnim i južnim predelima ipak ostaje oko i malo ispod 10. podeljka", navela je ona.

Kako je i RHMZ naveo tokom subote se očekuje umeren vetar, a u Beogradu se očekuje da će tokom dana biti  umereno do potpuno oblačno, ali će u pojedinim delovima grada biti izvesna kratkotrajna kiša. Posle podne i uveče očekuje se delimično razvedravanje. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura u glavnom gradu biće oko pet stepeni Celzijusa, a najviša oko 12 stepeni.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Gojković kaže da će tokom subote u celoj zemlji biti umeren vetar ali i da u nedelju dolazi do jačanja njegovog intenziteta te će u Timočkoj krajini povremeno biti i olujne jačine.

"Jačanje severozapadnog vetra doneće nam blaži pad temperature. Maksimalna dnevna u nedelju ponovo će biti oko osam stepeni. Vreme ostaje pretežno oblačno, ali suvo, povremeno i sa sunčanim periodima", kaže ona.

Kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje?

Prema prognozi RHMZ-a za narednih sedam dana, u Srbiji će preovlađivati promenljivo vreme

Gojković kaže da iako nam se čini da je na pomolu stabilizacija vremena, u ponedeljak uveče ponovo dolazimo pod uticaj ciklona, što će obeležiti veći deo naredne nedelje. 

"Vreme će još u ponedeljak biti pretežno sunčano, a već u večernjim satima sledi naoblačenje sa lokalnim padavinama. Jugozapadno strujanje na visini donosi nam otopljenje, ali i nešto vlažniju vazdušnu masu što će skoro svakodnevno uzrokovaće formiranje lokalnih kišonosnih oblaka. Priliv tople vazdušne mase omogućava da temperatura bude oko proseka. Podsetimo da je prosek za početak marta od šest do 15 stepeni Celzijusa", navela je ona.

Prema njenim rečima, trenutni prognostički modeli za drugu polovinu nedelje najavljuju privremeno zahlađenje i nešto intenzivnije padavine, što znači da je pred nama jedna prijatno topla, ali nestabilna i kišovita nedelja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija