Društvo

Blagojević: Više od 60 odsto svih javnih ulaganja ide u zdravstvo, Tiršova 2 do kraja 2026. godine

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

11:41

Blagojević: Više od 60 odsto svih javnih ulaganja ide u zdravstvo, Tiršova 2 do kraja 2026. godine
Blagojević: Više od 60 odsto svih javnih ulaganja ide u zdravstvo, Tiršova 2 do kraja 2026. godine - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević izjavio je danas da su najveća javna ulaganja u zdravstvo, više od 60 odsto. Kaže da će najveća investicija EU od 35 miliona evra,  biti uložena u objekat Tiršove 2, koji treba da bude završen do kraja 2026. godine. 

"Pre tri dana je potpisan ugovor kojim se EU obavezuje da obezbedi ta sredstva. Reč je o donaciji, odnosno bespovratnim sredstvima, koja čine trećinu neophodnih sredstava za izgradnju Tiršove 2", rekao je Blagojević gostujući na RTS. 

Dodao je da se radi se o lokaciji na auto-putu i da je iskopana temeljna jama, a rok za završetak je tri godine.

"Zgrada će imati 11 nivoa, sa 300 kreveta i uslove za boravak dece na mnogo većem nivou nego što je to sada", kazao je ministar za javna ulaganja. Naglašava da je primarno zdravstvo jako važno, zbog čega se vodi računa i o domovima zdravlja i seoskim ambulantama.

"Primarno zdravstvo je prvi, a često i jedini kontakt sa javnim zdravljem. Rekonstrukcija je rađena ili se radi na 84 doma zdravlja i ambulanti od Grocke do Lapova. Broj ambulanti i domova zdravlja u našoj zemlji veoma je veliki i ne smemo da stanemo dok ne završimo sve", istakao je Blagojević.

Kako je naveo, najveća javna ulaganja su upravo u zdravstvu, više od 60 odsto.  Kada je reč o izboru objekata na kojima će se raditi, o domovima zdravlja, tu se konsultuje lokalna samouprava, a kada je reč o regionalnim zdravstvenim centrima i klinikama, to se radi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

"Kada je zdravstvo u pitanju bezmalo sve se finansira iz kredita, jedino kompleks za inkluziju dece sa smetnjama u razvoju se trenutno finansira potpuno iz budžeta", rekao je Blagojević.

Ministarstvo za javna ulaganja radi na projektima ulaganja u škole, socijalne ustanove, ali i kulturu i naveo primer zgrade Filharmonije.

Kako je kazao, čak 17,5 milijardi dinara biće uloženo i u sportske objekte.

"U toku su projekti izgradnje novih stadiona po UEFA 4 standardima. Grade se stadioni u Leskovcu, Loznici i Zaječaru, a u Kragujevcu i Nišu će se takođe raditi gradski stadioni. Tu su i sportske dvorane, kao i školske fiskulturne sale i bazeni", rekao je  Blagojević.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija