Društvo

Roditeljima dece sa smetnjama u razvoju potrebna podrška, Unicef: Nijedno dete ne treba da bude u ustanovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Ana Šuvalija Pešić

10/07/2021

-

11:38

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Porodice koje dobiju dete sa smetnjama u razvoju neretko kao prvi savet čuju da treba da ih ostave institucijama koje brinu o njima.

Marija Pavlović, mama jedanaestogodišnje Teodore koja ima smetnje u razvoju, ipak smatra da je prvo što bi trebalo da dobiju psihološka podrška.

Teodora ima brata blizanca Viktora. U septembru kreću u peti razred, a u oktobru će proslaviti 11. rodjendan. Njen omiljeni predmet u školi je muzičko, ali voli i matematiku. Ako joj se dopadnete, to ćete odmah i znati.

Ova devojčica rođena je pre vremena, a njena mama i dalje pamti kako su izgledali prvi trenuci kada je saznala da Teodora ima Daunov sindrom.

"Roditelji najčešće dobijaju poruke da takvu decu ostave, da to nisu deca koja treba da dođu u porodicu. Moje iskustvo nije bilo takvo, Teodora odrasta u porodici, što je najbitnije za njih, da budu puni ljubavi i okruženi ljubavlju, da im se pruži sve što je potrebno i redovnoj deci i njima", kaže Marija Pavlović za Euronews Srbija.

A roditeljima je, kaže Marija, na početku potrebna psihološka podrška i roditeljima bi trebalo reći šta će to dete moći, a ne šta neće moći.

"Meni niko nije rekao da će ona biti jedno divno dete, optimistično, nasmejano, koje pruža ljubav, koje može da komunicira, sa kojim možete da putujete. Takav vid informacijama je potreban roditeljima, a ne da to saznaju ili od drugih roditelja ili onako da kažem kolokvijalno, onako usput", kaže Marija.

Projekat "Najbolji prijatelj"

Ona je samohrana majka koja radi u jednoj privatnoj kompaniji, ali našla je vremena da projekat Najbolji prijatelj iz Sjedinjenih Američkih Država preseli i kod nas. U njemu je od novembra do juna učestvovalo tridesetak dece i isto toliko volontera koji su se osam meseci družili.

"Prva misija 'Best buddies' je spajanje ovakvih osoba sa smetnjama u razvoju sa volonterima. Mi ih spajamo po osnovu nekih sličnih kriterijuma da postanu najbolji prijatelji. Oni dobijaju kontakte, upoznaju se, druže se, razvijaju prijateljstva i stvarno su nastala neka divna prijateljstva za ovih osam meseci.

Taj projekat će se nastaviti od septembra i proširiće se i na druge gradove u Srbiji. Marija je time zadovoljna, ali pomalo je brine Teodorina budućnost.

"Problem nastaje kada se završi škola, kada se završi srednja škola, nema se posla, nema se drugara, retko ko ima mogućnost da bilo šta uradi. Sužene su mogućnosti za njihovo uključivanje, na tome treba raditi", ističe Marija.

Ne zna se tačan broj osoba koje žive sa Daunovim sindromom u Srbiji. Procenjuje se da ih je u Beogradu 1.500, u celoj zemlji između tri i pet hiljada.

Dejanović: Nijedno dete ne bi trebalo da živi u ustanovi

Vesna Dejanović iz Unicefa kaže za Euronews Srbija da je veoma važno da se nastavi proces deinstitucionalizacije jer nijedno dete ne treba da živi u ustanovi.

Kako je navela, proces deinstitucionalizacije je išao u dobrom smeru, te se Srbija u jednom trenutku našla među zemljama sa najmanjom stopom institucionalizacije.

"Registar dece sa smetnjama u razvoju će olakšati dalje korake koji su potrebni. Prva i osnovna preporuka je da se proces deinstitucionalizacije koji je započeo nastavi, jer je u jednom trenutku došlo do stagnacije", navodi Dejanović.

Euronews TV

Ona je posebno istakla i značaj podrške roditeljima.

"Porodice moraju da imaju podršku, da se pruži kvalitetna zdravstvena zaštita. Roditeljima mora da se pomogne, tu su sistemi socijalne zaštite, za dobijanje pomoći u kući i drugih vidova pomoći", kaže Vesna Dejanović za Euronews Srbija.

Ona dodaje i da je važno da se roditeljima da prostora da obavljaju posao.

"Za svako dete bi trebalo da imamo mesta u jaslicama, u predškolskoj ustanovi, tako ćemo roditelju dati mogučnost za rad, da ne bude samo roditelj. Nijedno dete ne treba da živi u ustanovi koliko god je ona kvalitetna, dete treba da živi u porodici", zaključije Dejanović.

Ona je rekla da je potreban koordinisan rad vladinih i nevladinih partnera, kao i dodatna sredstva da bi se proces nastavio u dobrom smeru.

Komentari (0)

Srbija