Društvo

Euronews centar: Koliko su novinari u Srbiji bezbedni?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2023

-

22:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prema podacima Nezavisnog udruženje novinara Srbije od početka ove godine zabeležen je 21 napad na novinare, od čega tri fizička napada, pet verbalnih pretnji i 13 napada koji bi se mogli okarakterisati kao pritisak. U periodu između 2016. i 2022. godine, prema podacima Republičkog javnog tužilaštva na osnovu podnetih krivičnih prijava/izveštaja, formirana su 423 predmeta u vezi sa događajima na štetu novinara od kojih u gotovo 60 odsto slučajeva postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko krivično delo. Koliko su novinari u Srbiji bezbedni bila je tema večerašnje emisije Euronews centar u kojoj su govorili novinari Milan Jovanović i Jelena Zorić.

Pre nekoliko dana je Drugi osnovni sud u Beogradu bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića prvostepeno osudio na pet godina zatvora zbog izazivanja teškog dela protiv opšte sigurnosti, odnosno zbog toga što je druge okrivljene podstrekivao da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića. Pre dve godine Simonović i drugi proglašeni su krivim, ali je Apelacioni sud zbog proceduralnih grešaka poništio prvostepenu presudu i suđenje je vraćeno na početak.

Milan Jovanović u intervjuu za Euronews centar kaže da je sudija na ponovljenom suđenju otklonio nedostatke i da veruje da će Apelacioni sud ovoga puta presudu potvrditi. Na pitanje šta ova presuda znači za novinare u Srbiji, kaže da je ovom time dobijena samo jedna bitka, ali ne i rat za slobodu medija u zemlji.

"Nema opuštanja, borba za slobodu medija u Srbiji mora i dalje da traje. Ako budemo stali nećete sutra moći da izađete na ulicu. Ovo što se meni desilo danas, vama može da se desi sutra", rekao je Jovanović.

Da se slične stvari ubuduće ne bi dešavale novinarima, ističe da bi trebalo svi novinari da počnu da se bore za svoju slobodu jer se, kako kaže, sloboda ne stiče i ne nasleđuje. 

"Za slobodu morate svakodnevno da se borite. Ta borba novinara mora da je non-stop. Nikada ne smemo da prestanemo da se borimo za bolje sutra, za slobodnu reč, misao, pisanje", navodi Jovanović.

Dan nakon presude u slučaju Milana Jovanovića stigla je oslobađajuća presuda za advokata kojeg je novinarka Jelena Zorić prijavila za pretnje jer joj je, kako je rekla, nakon izveštavanja sa suđenja u predmetu Jovanjica prišao i rekao da "niko nije dobro prošao ko se o Koluviju ogrešio".

Jelena Zorić za Euronews Srbija kaže da je u karijeri imala mnogo pretnji, a da se tog puta osetila ugroženo jer je pretnja bila perfidna. Nakon donošenja oslobađajuće presude ističe da se oseća nebezbedno.

"Zaista imam utisak da je ovo institucionalno odobrenje da novinarima može da se preti", navodi ona.

Međutim, dodaje da su novinari dužni da podstiču rad institucija i da im se obraćaju čak i kada prestanu da veruju u njihov rad. Kako je rekla, nada se da će Drugo osnovno tužilaštvo da se žali na ovakvu presudu i da će, kad se iscrpe sva pravna sredstva, "terati ovo do Strazbura".

Komentari (0)

Srbija