Društvo

ALIMS: Povlači se lek Folkodin sa tržišta Srbije zbog mogućnosti da izazove alergijsku reakciju

Komentari

Autor: S. T.

04/04/2023

-

16:21

ALIMS: Povlači se lek Folkodin sa tržišta Srbije zbog mogućnosti da izazove alergijsku reakciju
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) obavestila je danas zdravstvene radnike o povlačenje leka Folkodin sa tržišta Srbije, jer može da izazove alergijsku reakciju.

Kako je navedeno u pismu zdravstvenim radnicima, lek Folkodin se koristi za lečenje neproduktivnog (suvog) kašlja kod dece i odraslih.

"Primena folkodina u periodu do 12 meseci pre anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore. Zbog toga se lekovi koji sadrže folkodin povlače iz prometa. Jedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije je lek Folkodin Alkaloid (folkodin), kapsula, tvrda, 10 mg. Potrebno je da lekari razmotre druge alternativne terapije i posavetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin", navedeno je u pismu.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) pojašnjavaju da lek povlači proizvođač Alkaloid zbog mogućnosti da izazove alergijsku reakciju.

"Lek se povlači u EU te će biti povučen i u Srbiji, zbog izuzetno retke mogućnosti da dođe do alergijske reakcije. Može da dođe do interakcije ukoliko je neko pio folklodin pa treba da uđe u opštu anesteziju", kažu u ALIMS-u.

Dodaju da nisu do sada imali nijedan prijavljen slučaj alergijske reakcije na taj lek. Naglašavaju i da povlačenje leka neće ostaviti prazan prostor, zapravo za nadražajni kašalj postoje druge terapije koje se koriste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija