Društvo

Ministarstvo: Žrtve iz Drugog svetskog rata ne smeju biti zaboravljene

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2023

-

16:40

Ministarstvo: Žrtve iz Drugog svetskog rata ne smeju biti zaboravljene
Ministarstvo: Žrtve iz Drugog svetskog rata ne smeju biti zaboravljene - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Povodom 22. aprila, Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, posvećenog sećanju na Srbe, Rome i Jevreje stradale u masovnim zločinima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog iskazalo je danas najdublji pijetet stradalim nevinim žrtvama, ističući da one nikada ne smeju da budu zaboravljene. 

Stradanja nevinih i užasi Drugog svetskog rata treba da budu opomena da samo dosledna i beskompromisna borba protiv rasne, verske, nacionalne i svake druge netolerancije, protiv govora mržnje i svakog oblika nasilja, te istrajna posvećenost negovanju tolerancije i uvažavanja različitosti, mogu da budu garancija da se takva zlodela nikada više neće ponoviti, saopštilo je Ministarstvo. 

"Dužnost i obaveza svih nas, kao odgovornih članova društva, je da držimo živim sećanje na žrtve holokausta i genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, da sećanja i svest o pogubnosti mržnje i netolerancije prenosimo na naredne naraštaje i time osiguramo budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti", rekao je, ovim povodom, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

U saopštenju se ukazuje da je na mestu najzloglasnijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije uspostavljen Memorijalni centar "Staro sajmište", kao i da se sredstvima iz republičkog budžeta kontinuirano podržava realizacija projekata i programa kojima se čuvaju sećanja na žrtve holokausta, genocida i zločina protiv čovečnosti tokom Drugog svetskog rata.

U cilju borbe protiv govora mržnje, Vlada Republike Srbije je početkom 2020. godine usvojila Radnu definiciju antisemitizma, koju je dao Komitet za antisemitizam i poricanje holokausta Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust (IHRA).

U kontekstu pravičnog rešavanja učinjene nepravde, uključujući nasilje i diskriminaciju verskih manjina, a u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koji nemaju živih naslednika, Savezu jevrejskih opština se, počev od januara 2017. godine do 2042. godine, opredeljuju sredstva u iznosu od 950.000 evra na godišnjem nivou, dodaje se u saopštenju. 

 

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija