Društvo

Danas sednica Kriznog štaba: Na stolu treća doza vakcine i pripreme za novi talas epidemije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2021

-

08:07

Danas sednica Kriznog štaba: Na stolu treća doza vakcine i pripreme za novi talas epidemije
Danas sednica Kriznog štaba: Na stolu treća doza vakcine i pripreme za novi talas epidemije - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba biće održana danas u 15 sati, potvrđeno je za Euronews Srbija. Na njoj će biti razmatrana trenutna epidemiološka situacija, ali će članovi Kriznog štaba razgovarati i o pripremama za jesen i eventualno novom talasu zaražavanja koji se očekuje, delta soju koji je registrovan i u našoj zemlji, kao i uvođenju treće doze vakcine. 

Kako je izjavila premijerka Ana Brnabić lekari su veoma zabrinuti zbog trenutne epidemiološke situacije, te je ponovila apel mladima da se vakcinišu.

Premijerka je navela da se brojke prate na dva sata, kao i da je najbezbednija situacija u mestima sa najvećim brojem vakcinisanih. 

Kako je dodala, u petak je imala sastanak sa Nacionalnim telom za vakcinaciju koji bi do 23. jula rebalo da Kriznom štabu daju preporuku oko treće doze, a Krizni štab će svoj stav o tome dati 1. avgusta.

 Posebno brine što Srbija još uvek nije prešla prag od 50 odsto vakcinisanih, trenutno je na 48,6 odsto, skoro niko više ne poštuje  mere koje su na snazi - maske distanca. 

Iako u Srbiji broj zaraženih trenutno nije visok, evidentno je povećanje u poslednjih 10 dana - tako je 2. jula broj evidentiranih slučajeva bio 74, a juče, 12. jula zabeleženo je 118 novozaraženih.

Inspekcijska kontrola sprovođenja mera

Zbog toga su sve inspekcije u Srbiji krenule u pojačanu kontrolu sprovođenja protivepidemijskih mera, pre svega u ugostiteljskim objektima, javnom prevozu, tržnim centrima, ali i na otvorenom.

Lekare posebno brine delta soj koji preti da preplavi ceo svet. Već je postao dominantan u Velikoj Britaniji i Rusiji. Delta soj ili "dupli mutant" prvi put je otkriven u Indiji, ima sposobnost veoma brzog širenja, ali teše podaci koji stižu iz Britanije da nije veća smrtnost u odnosu na druge sojeve.

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Lekare najviše brine delta soj koji se brzo širi

Epidemiolozi kažu da tokom leta u sezoni godišnjih odmora posebnu opasnost predstavlja međunarodni saobraćaj. Mnogo ljudi iz Srbije odlazi u Grčku, Crnu Goru, Tursku... na letovanje. Sa druge strane veliki broj građana Srbije koji rade u Zapadnoj Evropi dolaze u Srbiju na odmor.

Stižu i sve veće grupe stranaca koji su u tranzitu. Osim obaveznog PCR testa za ulazak stranaca, već je uvedena obaveza jednonedeljnog karantina za veće grupe koje stižu iz Indije 

Podsticati mlade da se vakcinišu 


Virusolog Ana Gligić je, tokom gostovanja na televiziji Euronews Srbija, izjavila da ljudima za sada nije potrebna treća doza vakcine protiv koronavirusa, jer se primanjem dve doze stiče duži imunološki odgovor od šest meseci. Takođe, od dodatne doze, dr Glilić mnogo važnijim smatra podsticanje mladih na vakcinaciju.

"Ja se pitam šta je sa vakcinama koje traju samo šest meseci. Neutrališuća antitela, kao i celularni imunitet su najvažniji u iskorenjavanju korone, a iskustvo mi govori da se ta antitela javljaju od drugog-trećeg dana posle infekcije i traju čak i do 14 meseci, koliko sam ja pratila", objašnjava virusolog.

Takođe, virusolog dodaje da, ukoliko se pokaže potrebnom treća doza vakcine, ona bi trebalo da bude prilagođena novim sojevima koronavirusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija