Društvo

Stiže novi kišni talas, ali i košava: Do kraja nedelje nestabilno, uz pljuskove i jake udare vetra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2023

-

07:18

Stiže novi kišni talas, ali i košava: Do kraja nedelje nestabilno, uz pljuskove i jake udare vetra
Stiže novi kišni talas, ali i košava: Do kraja nedelje nestabilno, uz pljuskove i jake udare vetra - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Danas košava i kratak predah od kiše i pljuskova, ali uskoro ulazimo u meteorološki, vrlo dinamičan period. Za manje od 24 sata stiže nam novi kišni talas koji će se ovog puta, u Srbiji zadržati nešto duže. U pojednim predelima, padavine mogu biti obilne pa se do kraja nedelje očekuje i podizanje nivoa reka.

Srbija se na sinopričkoj karti nalazi između dva sistema, ciklona na jugozapadu i anticiklona na severoistoku. Ovakav raspored vazdušnog pritiska u meteorologiji znači samo jedno - košavu, navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

U Pomoravlju, Podunavlju i Vojvodini košava će duvati do kraja sedmice. Na jugu Banata i donjem Podunavlju očekujemo olujne udare veće od 60km/h.

Košava će biti hladnog tipa, što znači da će vrednosti temperature ostati daleko ispod proseka.

Oblaci će u narednim satima sve više navirati sa zapada, ali će u većini mesta tokom dana ostati suvo.  Prve kišne kapi očekujemo u kasnim večernjim satima, nakon 18h. Kiša će prvo početi na jugozapadu Srbije, zatim će se u toku noći kišonosni talas širiti ka Beogradu i Vojvodini.

Oblaci i hladna košava uticaće na današnju vrednost temperature. U najtoplijem delu dana kretaće se od 15 stepeni u Prištini i Negotinu, do 20 stepena u Loznici.

Sveže za maj ostaje do kraja sedmice. Jutarnja dnevna kolebaće se oko 10 podeljka, a najviša dnevna oko 20. 

U drugom delu nedelje čeka nas i mnogo više kiše. Biće uslova i za grmljavinu, ali i za lokalne, intezivne pljuskove, bujice i jakih udara vetra sa mogućim štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Za danas je u pojednim delovima zemlje upaljen žuti, najniži stepen upozorenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija