Društvo

Topla košava najavljuje promenu vremena: Srbija danas na vrhuncu sa +40, osveženje stiže i trajaće nekoliko dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N.Z.

14/07/2021

-

12:13

Topla košava najavljuje promenu vremena: Srbija danas na vrhuncu sa +40, osveženje stiže i trajaće nekoliko dana
Topla košava najavljuje promenu vremena: Srbija danas na vrhuncu sa +40, osveženje stiže i trajaće nekoliko dana - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbiju danas očekuje najtopliji dan ove nedelje, ali i vrhunac ovog toplotnog talasa. Na snazi je crveni meteoalarm, a temperature će danas ići do čak 40 stepeni Celzijusovih. Ipak, već večeras moglo bi da nam stigne osveženje, a potom, do sredine naredne nedelje, očekuje nas nestabilno vreme.

Kako je rekla urednica vremenske prognoze Euronews Srbija, meteorolog Milena Lazarević, vreme će danas biti prilično sparno i naporno. Teško će se disati, a očekuje se da danas bude i do 40 stepeni u hladu. 

"U danu pred nama vrelo, suvo i sunčano. Oblaci će danas biti retka pojava na nebu, tako da nam oni neće pružiti hlad. Poslepodne biće najtopliji deo dana. Vrednosti će se tada kretati od 37  do 40 stepeni", rekla je Lazarević.

Euronews TV

I meteteorolog Đorđe Đurić za Euronews Srbija objašnjava da se na na području Beograda očekuje do 39 stepeni, te da su ovo temperature znatno iznad proseka za ovo doba godine. Međutim, na sever Srbije će uveče doći do priliva nešto svežije vazdušne mase iz oblasti Alpa, tako da u tim delovima Srbije, naročito u Vojvodini treba pred kraj dana očekivati lokalne pljuskove sa grmljavinom.

"Već sutra nas na severu i zapadu Srbije očekuje znatno prijatnije vreme. I dalje će biti toplo, temperature će biti oko 30, 32 stepena, a jug i istok zemlje i dalje će biti pod uticajem veoma toplog vazduha, pa će tamo temperature prelaziti 35 stepeni", navodi on.

Kako kaže, današnji dan je "vrhunac ovog toplotnog talasa", a vrela vazdušna masa je posledica snažnog jugozapadnog strujanja, tako da nam vazduh stiže sa severa Afrike.

"Dodatno imamo priliv tog vazduha i zbog stvaranja ciklona iznad Zapadne Evrope, upravo zbog toga, sem vrelog vazduha nama stižu i velike količine čestica peska iz Sahare, što je bio slučaj i tokom prethodnih toplotnih talasa. To nije ništa neprirodno, međutim retko se dešava u letnjim mesecima", napominje on.

Stiže osveženje

Milena Lazarević navodi da će u Srbiji i tokom sutrašnjeg dana biti veoma toplo, ali da se od petka očekuje osetna i nagla promena vremena.

"Temperatura će biti u padu za oko 10 stepeni. Ovo naglo zahlađenje, usloviće burne procese u atmosferi, pa će  biti i oluja. Očekujemo formiranje gradonosnih oblaka, zato poljoprivrednici budite na oprezu", kaže Lazarević i dodaje da se u petak završava dug i sušan toplotni talas.

Đurić takođe navodi da se od petka, tokom vikenda i tokom prve polovine sledeće sedmice očekuje znatno prijatnije vreme, tako da će maksimalna temperatura u većini predela biti nešto ispod 30 stepeni.

"Biće promenljivo oblačno, nestabilno, lokalni pljuskovi ponegde i tako bi se zadržalo negde do sredine sledeće sedmice, negde tamo od srede očekuje se postepena stabilizacija vremena i porast temperatura, ali one bi bile u okviru prosečnih vrednosti. Temperature bi bile prosečne za naše leto. Negde do bar 25. jula nema na vidiku nekog novog toplotnog talasa", dodaje on.

Kako kaže, ne bi trebalo precizirati da li će tokom leta biti još toplotnih talasa, ali oni se obično vezuju za sredinu i kraj leta, tako da postoji mogućnost da ih bude i tokom avgusta.

"Ove godine godine smo imali znatno rano, sa prvim danom leta je počeo toplotni talas, što ranijih godina nije bio čest slučaj, ali nije da se nije događalo. Još 2015. godine smo isto imali krajem juna vrlo visoke temperture, samim početkom leta su temperature prelazile 35 stepeni, tako da sad ne treba da preterujemo da se ovo nikada nije događalo. Svakako će ovo leto biti toplije od proseka i biće znatno toplije od prethodnog leta jer nismo imali ekstremno visoke temperature, i bilo je sa više padavina", navodi on.

Dodaje da je ovo leto praćeno deficitom padavina i da tamo gde ih je bilo one nisu bile ravnomerno raspoređene, te su neki delovi Srbije ostali uskraćeni što se jako loše odražava na poljoprivredu.

Radojičić: Cisterne sa vodom i danas na gradskim ulicama

U Beogradu imamo 193 javne česme na kojima se Beograđani mogu osvežiti, a postavili smo i cisterne sa vodom na najprometnija mesta kako bi sugrađanima olakšali ove vrele dane, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić za TV Prva.

"U gradu je 4.000 radnika gradskih komunalnih preduzeća i svi oni se trude da, u svojim oblastima rada, omoguće da život u Beogradu normalno funkcioniše. Cisternu sa vodom postavili smo ispred Urgentnog centra Srbije u užem gradskom jezgru, a još osam postavljeno je u prigradskim naseljima, i nadam se da će one ublažiti osećaj tropskih temperatura", kazao je  Radojičić.

Komentari (0)

Srbija