Planeta

Toplotni talas teško pogađa zapadni deo SAD: U Kaliforniji izbio najveći šumski požar ove godine

Komentari

Autor: AP, Euronews Srbija

12/07/2021

-

20:18

Toplotni talas teško pogađa zapadni deo SAD: U Kaliforniji izbio najveći šumski požar ove godine
Toplotni talas teško pogađa zapadni deo SAD: U Kaliforniji izbio najveći šumski požar ove godine - Copyright Tanjug AP/Noah Berger

veličina teksta

Aa Aa

Na zapadu Sjedinjenih Američkih Država vatrogasci poslednjih dana imaju pune ruke posla jer su na mnogim mestima izbijali veliki šumski požari zbog ekstremnog toplog talasa. Šumski požari buknuli su u Kaliforniji i Oregonu, a zbog čeka je došlo i prekida u snabdevanju stujom.

Naime, novi toplotni talas koji je pogodio zapadnu Ameriku, izazvao je najveći šumski požar ove godine u Kaliforniji, duž granice sa Nevadom, a od ponedeljka ujutru je izgorelo oko 362 kvadratna kilometra, te su državni regulatori zatražili od potrošača da dobrovoljno "što više štede električnu energiju, kako bi se izbegli prekidi u snabdevanju strujom", prenosi AP.

U Oregonu je buknuo požar Butleg i uništio 621 kvadratnih kilometara u nacionalnoj šumi Fremont-Vinema. Požar je poremetio snabdevanje strujom na tri dalekovoda koji su pružali do 5.500 megavata električne energije susednoj Kaliforniji.

Takođe, požar u jugoistočnom delu Vašingtona proširio se na gotovo 155 kvadratnih kilometara dok je u Ajdahu guverner Bred Litl mobilizovao Nacionalnu gardu da pomogne u gašenju požara izazvanih gromom koji je udario na isušenu regiju.

Požari stižu na Zapad Amerike, tokom dugog i teškog toplotnog talasa, zbog kog čitav region već nedeljama pati od jedne od najgorih suša u novijoj istoriji.

U nedelju su vatrogasci morali da rade na temperaturama od 38 stepeni Celzijusa. Kasno u subotu, požar je izbio u neposrednoj blizini gradića Dojla.

"Ne zaustavljajte se kako biste slikali požar. Time ometate proces gašenja", rekao je Džejk Kejgl, šef Operativnog odeljenja za požare.

Bob Prari, meštanin Dojla, rekao je da je najmanje šest kuća uništeno u požaru.

"Izgleda da je najgore prošlo u gradu, ali na planini vatra gori", rekao je Prari.

Nevada i Arizona

Novi požar izbio je u nedelju popodne u Nevadi južno od nacionalnog parka Josemiti i do večeri je zahvatio više od 15,5 kvadratnih kilometara, što je izazvalo evakuaciju stanovništva u dve opštine. 

U Arizoni se srušio mali avion koji je pratio požar u ruralnom okrugu Mohave, usmrtivši oba člana posade.

Zvaničnici su u nedelju identifikovali žrtve kao nadzornika vazduhoplovne taktike Džefa Pičera (62) i Metjua Milera (48), pilota kompanije Falcon Ekecutive Aviation.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet