Društvo

Nova odluka Ministarstva prosvete za maturante iz Ribnikara: Posebna pravila za upis u srednje škole

Komentari

Autor: S. Tuvić

06/06/2023

-

13:50

Nova odluka Ministarstva prosvete za maturante iz Ribnikara: Posebna pravila za upis u srednje škole
Nova odluka Ministarstva prosvete za maturante iz Ribnikara: Posebna pravila za upis u srednje škole - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Učenici osmog razreda OŠ Vladislav Ribnikar, gde se 3. maja dogodilo masovno ubistvo kada je đak te škole ubio devet učenika i čuvara škole a ranio šest osoba, polagaće malu maturu kao svi ostali njihovi vršnjaci, ali će imati olakšice da se upišu u željenu srednju školu.

Ministarstvo prosvete predložilo je da se broj bodova osmacima iz Rubnikara, koji ostvare na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita, uveća za 30 odsto.

"Završni ispit propisan je kao obavezan, te i učenik koji je prijavljen za upis pod povoljnijim uslovima radi postizanja pune ravnopravnosti u obrazovanju, polaže završni ispit u skladu sa propisima kojima se uređuje završni ispit", kažu u Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija.

Navode da su razmatrali sve mogućnosti podrške učenicima osmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, radi realizacije upisa u srednju školu u najboljem interesu učenika.

"Ministarstvo prosvete donelo je sledeći predlog da se broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita, uvećava se za 30 posto od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova", kažu u Ministarstvu prosvete.

Učenicima će se uvećavati broj bodova odmah nakon polaganja male mature a roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnik učenika, imaće pravo da izraze najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje - kada popunjavaju listu želja.

Raspoređivanje u škole

"Učenik se raspoređuje u školu na osnovu opredeljenja i broja bodova, u koje je uračunato uvećanje broja bodova, zajedno sa ostalim učenicima", kažu u resornom ministarstvu.

Navode i da ukoliko u istoj školi ima više odeljenja istog smera gimnazije, odnosno obrazovnog profila, a više učenika je ispunilo uslove za rangiranje, učenici se raspoređuju ravnomerno po odeljenjima.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Takođe, napominjemo da ukoliko se dogodi da se učenik nije upisao na gore opisan način, raspoređivanje učenika, a na osnovu odluke Republičke upisne komisije, vršiće Okružna upisna komisija formirana pri Školskoj upravi Beograd", kažu u Ministarstvu prosvete.

Inače, Vlada Srbije donela je odluku da se školska godina u Srbiji završe dve nedelje ranije za sve učenike. Đacima je danas poslednji nastavni dan, a imaju mogućnbost da do 20. juna popravljaju ocene. U školama će biti organizovane i razna vanastavne aktivnosti, a realizoveće se izleti, rekreativne nastave, ekskurzije.

Mala matura

Školskim kalendarom je predviđeno da učenici osmog razreda danas završe nastavu, te za njih i nije bilo skraćivanja nastavne godine. Oni će narednih dana nastaviti sa pripremama za malu maturu koja je zakazana za 21, 22. i 23. jun.

Ove godine osmake čeka izmenjen završni ispit. Srpski i matematika polažu se kao i ranijih godina, ali se menja treće test. Umesto kombinovanog testa koji je u sebi sadržao zadatke iz istorije, geografije, fizike, hemije, biologije, đaci će polagati test iz jednog predmeta po izboru. Bilaće između istorije, geografije, fizike, hemije, biologije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija