Društvo

Sindikati sloga: Testiranje na kovid o trošku zaposlenih je povreda prava na rad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/07/2021

-

09:03

Sindikati sloga: Testiranje na kovid o trošku zaposlenih je povreda prava na rad
Sindikati sloga: Testiranje na kovid o trošku zaposlenih je povreda prava na rad - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Udruženi sindikati Srbije Sloga, sindikat zdravstva i socijalne zaštite, danas su osudili postupak Ministarstva zdravlja Srbije, jer je direktorima zdravstvenih ustanova naložilo da donesu interne odluke kojima će obavezati zaposlene pod kojim uslovima mogu da se vrate na rad posle godišnjeg odmora, bolovanja, slobodnih dana i plaćenog odsustva.

Kako se ukazuje u saopštenju, dopisom se zahteva PCR testiranje o trošku zaposlenog, čime se pravi slika o " neodgovornim pojedincima iz zdravstva koji ugrožavaju druge“, što nije tačno i što je vrlo opasno po dalje funkcionisanje zdravstvenog sistema.

"Ovakav dopis i ovu vrstu ucena nećemo niti možemo podržati, jer je ovim povređeno osnovno ljudsko pravo, pravo na rad", poručuje Sloga i podseća da je vakcinacija pravo izbora.

Prema stavu Sindikata, zahtev za PCR testiranje o trošku zaposlenog je indirektno "kazna i pritisak“ da se vakcinišu po svaku cenu.

Ne postoji dilema da zdravstveni radnik treba da bude potpuno zdrav na svom radnom mestu kako ne bi ugrozio druge, ali je nametanje gotovih rešenja u vidu "primoravanja“ plaćanja dokaza da neko nije zaražen veliki udar na egzistenciju, smatra Sloga.

U saopštenju se predlaže da Ministarstvo zdravlja Srbije odmah povuče ovaj dopis, da se javno izvini svim zdravstvenim radnicima i svim zaposlenima u zdravstvu i da se odgovorne osobe, koje su ovo uradile, kazne,.

"Ukoliko je ministar bio saglasan sa ovim, i sam snosi odgovornost. Takođe, predlažemo da se u izradi procedura uključe i predstavnici sindikata Sloga", zaključuje se u saopštenju. 

dluka direktora pojedinih kliničkih centara da su po povratku sa odmora zaposleni  koji nisu vakcinisani, u obavezi su da donesu negativan PCR test ne stariji od 48 sati, koji treba da urade o sopstvenom trošku - podelila je javnost.

Ova odluka naišla je na odobravanje struke, koja upozorava da postoji opasnost da zdravstveni radnici po povratku sa nekih od destinacija na kojima je epidemiloška situacija alarmantna unesu virus u bolnice i ugroze pacijene.

Međutim, oni koji kritikuju ovu odluku, ukazuju na pitanje diskriminacije radnika i to u trenutku kada se širom zemlje ne poštuju epidemiološke mere, a masovna okupljanja često odvijaju praktično bez ograničenja. Ključna zamerka kritičara ove odluke sadržana je u tome što su zdravstevni radnici sada u obavezi da test, koji košta 9.000 dinara, plaćaju iz sopstvenog džepa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija