Društvo

Javni beležnici: Besplatna overa dokumenata za upis u srednje škole i na fakultete

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2023

-

14:32

Javni beležnici: Besplatna overa dokumenata za upis u srednje škole i na fakultete
Javni beležnici: Besplatna overa dokumenata za upis u srednje škole i na fakultete - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Javni beležnici pozvali su danas građane da obave besplatnu overu dokumenata potrebnih za upis u srednje škole i prvi upis na fakultete, čim budu na raspolaganju, a kako bi taj posao bio završen bez prevelikih gužvi i čekanja.

Iz Javnobeležničke komore Srbije preciziraju da overu fotokopija svedočanstava i diploma neophodnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, javni beležnici obavljaju besplatno u sve 224 kancelarije širom Srbije, tokom radnog vremena.

Dodaju da javni beležnici ne naplaćuju ni overu dokumenata za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao i za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita. 

Pored overe ovih dokumenata, kod javnih beležnika besplatno se obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove, kao i za upis u osnovnu školu. Ističu da overu potpisa i prepisa ili fotokopija u Srbiji od marta 2017. godine rade isključivo javni beležnici, osim u mestima gde javnih beležnika još nema. 

U ovom trenutku, nisu imenovani još javni beležnici za područja tri osnovna suda - Dimitrovgrad, Majdanpek i Sjenica, gde se overe mogu obaviti u sudovima i u lokalnim organima uprave.

U saopštenju su podsetili da javnobeležničke kancelarija rade ili od 9.00 do 17.00 časova svakog radnog dana, ili od 7.30 do 15.30 časova, u zavisnosti od potreba lokalne sredine. 

Radno vreme je istaknuto na svakoj kancelariji, a može se izlistati i na sajtu Javnobeležničke komore Srbije (beleznik.org). 

"Od 2017. godine javni beležnici su obavili više od 700.000 besplatnih overa dokumenata, čime su građanima uštedeli više od 250 miliona dinara" zaključili su.

 

Komentari (0)

Srbija