Društvo

Vlada usvojila Akcioni plan sprovođenja Strategije za mlade

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

18:32

Vlada usvojila Akcioni plan sprovođenja Strategije za mlade
Vlada usvojila Akcioni plan sprovođenja Strategije za mlade - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije je danas usvojila Akcioni plan za sprovođenje strategije za mlade za čiju je primenu u ovoj godini obezbeđeno 3.090.574.958 dinara.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, za implementaciju Akcionog plana za period od 2023. do 2025. godine za sprovođenje Strategije za mlade u Srbiji za period od 2023. do 2030. planirano je ukupno 9.491.128.780 dinara, dok je za primenu aktivnosti iz ovog Akcionog plana za ovu godinu obezbeđeno 3.090.574.958 dinara.

Vlada je takođe usvojila Zaključak o saglasnosti da se najboljim studentima omogući obavljanje studentske prakse u državnim organima i javnim službama, sa ciljem da se studenti visokoškolskih ustanova, čiji je osnivač Srbija, motivišu, a najboljima omogući obavljanje studentske prakse u državnim oranima i javnim službama uz plaćanje naknade. 

Obavljanje studentske prakse na većini visokoškolskih ustanova predviđeno je nastavnim planom i programom za letnji semestar, koji je u toku.

Vlada je takođe saopštila da je donošenjem Strategije za mlade za period od ove do 2030. godine u januaru 2023. godine, utvrdila osnovne principe i pravce delovanja, kao i očekivane rezultate delovanja svih subjekata omladinske politike ka unapređenju društvenog položaja mladih i stvaranju uslova za ostvarivanje njihovih prava i interesa u svim oblastima.

Akcioni plan je, kako se navodi, kreiran u širokom konsultativnom procesu u kom su, od prvog koraka, učestvovali predstavnici institucija, ministarstava i predstavnici mladih, Krovna organizacija mladih, Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada, OPENS, Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade, Savez izviđača Srbije. 

Vlada je na današnjoj sednici usvojila i odluku o izmeni Odluke o utvrđivanju dvorca Nojhauzen u Srpskoj Crnji za spomenik kulture, kojom se naziv spomenika „Dvorac Nojhauzen u Srpskoj Crnji" menja u „Dvorac u Srpskoj Crnji". 

Naziv je promenjen pošto je neodgovarajuće da u njemu stoji ime naručioca gradnje Franca Nojhauzena, visokog oficira nemačke okupacione vojske, obaveštajca i generala, koji je tokom Drugog svetskog rata bio predstavnik okupatora, a posle rata osuđen na kaznu višegodišnjeg zatvora, saopšteno je iz Vlade.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija