Društvo

Novo nevreme u Srbiji: Pijavica iznad Bačke Topole, u Vršcu padao grad veličine lešnika

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija, RINA

19/07/2021

-

19:32

Novo nevreme u Srbiji: Pijavica iznad Bačke Topole, u Vršcu padao grad veličine lešnika
Nevreme - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Snažno nevreme, praćeno kišom i grmljavinom, zahvatilo je večeras veći deo Srbije i Beograd.


U Beogradu je kiša počela da pada oko 19 časova.

Jako nevreme praćeno obilnom kišom i gradom zahvatilo je oko 18 sati Vršac i okolinu, dok se iznad Bačke Topole pojavila pijavica.

Na fotografijama koje su mediji objavili vidi se da je iz oblaka krenuo da se stvara vrtlog poput tornada.

Radi se o vrsti slabog tornada, koji se naziva pijavica ili tromba.


Ova atmosferska pojava nastaje na sličan način kao i veliki tornado. Spušta se iz donjih slojeva oblaka do tla, sa gotovo vertikalnom ili iskošenom osom.

Pijavice se najčešće javljaju na Jadranu, ali ih ima i na kopnu, po Slavoniji i Vojvodini.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) ranije je upozorio da se večeras u istočnoj, južnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i u Bačkoj, Banatu i Pomoravlju očekuje mestimično kiša i pljuskovi s grmljavinom.


"U narednom satu u Braničevskom okrugu jaka konvektivna oblačnost, koja uslovljava obilne pljuskove s grmljavinom, jak vetar u zoni pljuska, a lokalno i pojavu grada premestaće se ka jugu Banata", naveo je RHMZ.

Sve gradske službe u Beogradu u pripravnosti

Gradonačelnik Beograda i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Zoran Radojičić naložio je nadležnim gradskim komunalnim službama pripravnost najvećeg stepena, nakon jučerašnjeg nevremena i obilnih padavina.

"Situaciju pratimo iz minuta u minut, informacije prikupljamo u realnom vremenu i pratimo krizne tačke. Sve ovo je neophodno kako bismo Beograđane maksimalno zaštitili", rekao je Radojičić, a saopštila Gradska uprava.

Zato će u narednih 48 sati pripravnost biti na najvećem stepenu, prevashodno javno-komunalnih preduzeća "Beogradski vodovod i kanalizacija", "Gradska čistoća", "Beograd-put", "Beogradvode", ali i "Zelenilo - Beograd", zbog stabala koja su tokom sinoćnjeg nevremena padala i bila nošena kišnom bujicom.

"Naravno, pratimo i stanje u kanalima. Naložio sam i da se uvedu dežurstva. Građani mogu biti sigurni da se situacija pomno prati i da smo u svakom trenutku spremni da intervenišemo", rekao je Radojičić.

Beograd je juče u popodnevnim satima pogodilo snažno nevreme, a jaka kiša praćena grmljavinom nastavila je da pada i tokom noći.

Snažno nevreme u Vršcu

Jako nevreme praćeno obilnom kišom i gradom zahvatilo je oko 18 sati Vršac i okolinu.

Nevreme praćeno kišom i gradom trajalo je desetak minuta, a najviše su pogođena sela koja se nalaze uz pogranični pojas sa Rumunijom.

Grad je bio veličine lešnika, a u selima uz pogranični pojas i veličine oraha.


U gradu, kako navodi RTS, obilna kiša poplavila je jedan od glavnih bulevara i nekoliko ulica, ali se voda brzo povukla, pa saobraćaj nije bio u zastoju. 

Potop i na ulicama Priboja

Snažno nevreme praćeno obilnom kišom i grmaljavinom pogodilo je i opštinu Priboj. Usled velike količine vode kišni kolektori nisu mogli da prime sve padavine, pa su se ulice u centru grada našle pod vodom.

"Uvek ista situacija. Sa prvim većim kišama nastaje potop. Automobilima je otežano kretanje, voda stiže skoro do brave. Pešaci ne mogu ni da izađu na ulicu, ako padavine stanu to se u većini slučajeva povuče u narednih nekoliko sati", kaže stanarka obližnje stambene zgrade za RINU.

RINA

 

Obilne padavine osim kolapsa u gradskom području donele su i jednu dobru stvar jer su tinjajući požari na planini Crni Vrh pored Priboja, dodatno stavljeni pod kontrolu pa je mogućnost od njihovog daljeg širenja svedena na minimum.  

Manje padavine zabeležene su i na teritoriji prijepoljske opštine, ali nisu prouzrokovale probleme građanima.

Izlili se bujični potoci u ivanjičkim selima

Jaka kiša praćena grmljavinom ponovo je u popodnevnim satima pogodila opštinu Ivanjica. Obilne padavine dokrajčile su već načete puteve u selu Gleđica i Vučak podno planine Golije, a brojna domaćinstva ponovo su potpuno odsečena. Voda se izlila i na glavne gradske ulice.

"Sa današnjim novim padavinama situacija je postala još alarmantnija. Ono što je sanirano u prethodna dva dana sada je ponovo odnela voda. Oštećenja na putnoj infrastrukturi su višemilionska", izjavio je za RINU predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

RINA

 

Trenutno je neprohodno desetak putnih pravaca, a nakon prestanka padavina mehanizicaija će izaći na teren, kao i komisija za procenu štete.

"Moramo tim ljudima što pre omogućiti normalno funkcionisanje. Pre svega sanirati puteve ka selima u kojima žive stari i bolesni kako bi mogli da prime neophodnu lekarsku pomoć. Dosta pacijenata iz sela dolazi na dijalizu u Ivanjicu. Dalja sanacija trajaće sigurno još mesec dana, mi još nismo završili ni redovno nasipanje i popravku puteva koje smo planirali budzetom, a desi nam se ovo nevreme koje napravi haos u nekoliko MZ", kazao je predsednik Mitrović.

Bujične poplave napravile su najveću štetu na putevima ali i u malinjacima u podgolijskim selima Međurečje, Kumanica, Bratljevo, Erčege, Vučak i Kovilje, a pre samo sedam dana grad je uništio krompir u Močiocima, gde je napravljena stoprocentna šteta.

RINA

 

Mitrović kaže da ne sme ni da pomisli kolika bi materijalna šteta bila da nije ispucana ogromna količina protivgradnih raketa.

"Samo juče je ispaljeno više od 30 raketa, od početka protivgradne sezone u Ivanjici je ispaljeno preko 300, što je ogroman broj ako znamo da se u proseku tokom cele protivgradne sezone potroši od 200 do 250 raketa", kazao je prvi čovek opštine Ivanjica.

Komentari (0)

Srbija