Društvo

Dr Elek upozorava da su zalihe lekova pri kraju: U Kosovskoj Mitrovici loša situacija, južno od Ibra još gora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2023

-

13:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, dr Zlatan Elek, kaže da vlasti u Prištini ne dozvoljavaju donošenje lekova u zdravstvene institucije koje funkcionišu u srpskom sistemu i da celokupno zdravstvo ima ozbiljne probleme dolaskom Aljbina Kurtija na vlast. 

On je za Euronews Srbija rekao da je u Kosovskoj Mitrovici loša situacija i da strahuje da je južno od Ibra još gora. 

"Unazad tri godine mi imamo stalne probleme i pored toga što imamo firmu Farmalogist connect koja po Briselskom sporazumu ima uredne papire za dovoženje lekova u našu ustanovu", rekao je Elek.

On je dodao da ne postoji problem samo u snabdevanju lekova već i sanitetskog materijala, fiziološkog rastvora, tu je zabrana i aparata- skenera, ultrazvučnih aparata.

EPA/STR

 

"Zabranjeno je i kretanje sanitetima. Oni se presreću na putu, pacijenti se pretresaju, pretresa se osoblje. Čak se gledaju i liste kojima se naši pacijenti upućuju na lečenje u tercijalne ustanove. Svim sanitetima sa tablicama Kosovske Mitrovice zabranjen je prelazak preko administrativnih prelaza", rekao je on.

Nestašica lekova u apotekama

Ono što posebno zabrinjava jeste nestašica lekova u privatnim apotekama na celom severu Kosova. Već nekoliko dana nema neophodnih medikamenata za hipertenziju, dijabetes, ponestaje antibiotika, a teško je naći i lekove koji su obavezna terapija za hronične bolesti - astmu i opstruktivne bolesti pluća.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Elek je juče za Tanjug rekao da su zalihe lekova u centralnoj apoteci u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica pri kraju i tamo preti humanitarna katastrofa.

Nemoguće je nabaviti lekove kojih nema u mitrovičkoj bolničkoj apoteci, a ljudi su primorani da za svoje najbliže po lekove odlaze u centralnu Srbiju – Rašku i Novi Pazar. Međutim, višesatna čekanja na administrativnim prelazima dodatno otežavaju život pacijentima.

Nestašica lekova na severu KiM posledica je blokade srpske robe koju su vlasti u Prištini uvele pre skoro mesec dana. 

Komentari (0)

Srbija