Društvo

Problem sa prijavom za 10.000 dinara pomoći države: Roditelji usvojitelji neprepoznati, Ministarstvo najavljuje rešenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2023

-

13:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Počela je prijava majki za jednokratnu pomoć države deci do 16 godina. Prijava se obavlja elektronskim putem na sajtu Trezora. Međutim, roditelji usvojitelji naišli su na problem. Nakon prijave za pomoć države, stiglo im je obaveštenje da je prijava odbijena, jer u Registru nisu naznačeni kao zakonski staratelj deteta. 

Nadležni kažu da će baza Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, iz koje sistem koristi podatke, biti dodatno ažurirana, tako da će pomenuti slučajevi u toku dana biti rešeni.

Mirjana Mirosavljević navodi da je nakon usvajanja deteta upisana u matičnu knjigu rođenih kao roditelj, da su prebačeni svi podaci, te da joj nije jasno iz koje baze, iz kod registra se vuku podaci.

Dodaje da je u prvih mah bila začuđena što je dobila takav odgovor kada je pokušala da se registruje, a onda su usledili neverica i bes, ali i zabrinutost kakav je to Registar u kom ona nije majka usvojenog deteta. 

"Kakav je to registar u kom ja nisam majka, ako je sve zvanično urađeno kako treba. Ja sam mu majka u izvodu iz matične knjige rođenih. Sva papirologija je prebačena. Mene je sada zabrinulo koji je to Registar u kome ja nisam majka, odakle oni vuku podatke", rekla je ona.

Problem usvojitelja

Nije jedina koja se suočila sa ovakvim problemom. Isti problem imaju i ostali roditelji usvojitelji.

"Objavila sam javno na društvenim mrežama kada sam dobila takvu poruku. Javili su se i drugi usvojitelji koji su zabrinuti kakav je to Registar gde oni nisu zakonski staratelji deteta. Poslala sam prigovor na sajtu Trezora, ali nikakav odgovor još nisam dobila, niko se još nije javio. U toku dana poslaću mejlove na još neke adrese da vidim šta se dešava", rekla je ona.

profimedia

 

Ona je izrazila bojazan i ukoliko je sada do greške došlo, šta bi moglo da se desi u nekom trenutku u budućnosti kada njeno dete bude trebalo da ostvari pravo nasleđivanja.

"Mene više to zanima, nego ova pomoć koju država daje. Ako postoji stvarno Registar gde nisu promenjeni podaci može nastati problem u budućnosti", rekla je ona za Euronews Srbija.

Dodaje da je poruka koju šalje država uvredljiva za roditelje usvojitelje.

"To je poruka koja nas baca u rebus - ko smo mi ako nismo zakonski staratelji svoje dece", rekla je ona. 

Odgovor nadležnih

Od početka prijave za jednokratnu pomoć od 10.000 dinanra, Upravi za trezor je stiglo nekoliko reklamacija koje su podneli usvojitelji dece, a koje sistem prilikom prijave nije prihvatio. Baza Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, iz koje sistem koristi podatke, će biti dodatno ažurirana, tako da će pomenuti slučajevi u toku dana biti rešeni.

Danas do 12 časova već je uspešno prijavljeno više od 450.000 dece.

Prilikom prijavljivanja dece, majka kao podnosilac prijave, unosi broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac.

Samohrani očeve, osim pomenutih podataka, prilikom prijave će morati da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sami obavljaju roditeljsko pravo.

Hraniteljima deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaoci novčane socijalne pomoći su izuzeti od prijavljivanja i njima će novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

Očekuje se da će ovu pomoć države dobiti oko 1.000.190 dece. Kako je ranije najavljeno, za ovu svrhu će biti izdvojeno oko 12 milijardi dinara iz budžeta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija