Društvo

Potpisan protokol o saradnji ministarstava i OEBS-a u projektu o bezbednosti u školama

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

14:16

Potpisan protokol o saradnji ministarstava i OEBS-a u projektu o bezbednosti u školama
Protokol o saradnji ministarstava i OEBS-a u projektu o bezbednosti u školama - Copyright Tanjug/Ministarstvo prosvete

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu potpisali su danas Protokol o saradnji u sprovođenju projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, koji će se u školskoj 2023/24. realizovati u svim osnovnim školama u Srbiji.

Cilj projekta je podizanja svesti o posledicama i štetnosti nasilnog ponašanja, ali i učenje najmlađih kako da budu bezbedni u različitim situacijama.

Po potpisivanju protokola, Đukić Dejanović je objasnila da će se projekat sprovoditi u svim odeljenjima, svih osnovnih škola u Srbiji kroz informativno – edukativne radionice.

"Radionice će odlikovati timski rad policijskih službenika, predstavnika škola i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, uz korišćenje edukativnog materijala, prikazivanje spotova i predstava, obeležavanja značajnih datuma“, precizirala je Đukić Dejanović.

Ona je istakla da je cilj projekta podizanje nivoa svesti kod učenika osnovnih škola o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom svetu, prepoznavanje različitih vidova nasilja i diskriminacije, usvajanje strategije za pomoć drugima u nevolji i veština nenasilnog rešavanja konflikta, razvijanje saosećanja, ali i usvajanje znanja i veština o bezbednom učešću u saobraćaju i ponašanju u vanrednim situacijama.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji ukazao je da će projekat za učenike starijih razreda prvenstveno biti usmeren na prevenciju vršnjačkog i digitalnog nasilja, dok će se za učenike nižih razreda bazirati na interaktivnim predstavama, edukaciji o bezbednosti korišćenjem različitih nastavnih materijala i radionica.

"Misija OEBS-a, kroz partnerstvo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete i drugim državnim institucijama, aktivno radi na poboljšanju bezbednosti dece i prevenciji maloletničke delikvencije", rekao je Bratu i izrazio nadu da će se broj ovakvih inicijativa usmerenih na prevenciju povećati.

Projekat će biti realizovan za učenike od 1. do 8. razreda.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda plan je da budu održane radionice na temu "Bezbednost dece u saobraćaju" i "Bezbednost dece u vanrednim situacijama".

Za učenike od 5. do 8. razreda u planu su radionice na temu "Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom svetu".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija