Društvo

Promocija kadeta Vojne akademije Medicinskog fakulteta VMA, Vučić: Srbija učiniti sve da sačuva mir

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

12:22

Promocija kadeta Vojne akademije Medicinskog fakulteta VMA, Vučić: Srbija učiniti sve da sačuva mir
Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na ceremoniji, tokom koje je u prve oficirske činove promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, da će Srbija učiniti sve da sačuva mir, ali i da će nastaviti da razvija svoju industriju.

Vučić je na početku obraćanja citirao Vojvodu Mišića, koji je rekao da se lako u ratu gubi glava, ali i da se jednako lako gubi i obraz.

"Lepo je i časno biti vojnik Vojske Srbije, lepo je i časno služiti svojoj otadžbini. Ničeg lepšeg i časnijeg nema, ali vam taj posao neće biti lak. U stvari, sećaćete se svog školovanja kao najlepših godina svog života i hvala vam na tome što ste odgovorno i ozbiljno pristupili tom poslu. Hvama vam što danas možemo mnogo toga da očekujemo od vas u budućnosti i što od vas možemo mnogo toga da tražimo", rekao je Vučić.

Zahvalio im je što su i po snegu, suncu, kiši, vetru obavljali svoje nimalo lake zadatke, uvek otadžbinu stavljajući ispred svega. 

"Kada sam rekao teško vreme i veliko breme na vašim plećima, mislim na situaciju u svetu i regionu za koju nismo ni krivi ni dužni. Mi vojsku gradimo i vas smo školovali da biste bili odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je Srbija lak plen. Zato vojske i postoje. Zato ulažemo mnogo više nego ikada", naveo je Vučić.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Kako je rekao, životni standrad vojnika je danas mnogo bolji i veći.

"I neće vaši roditelji morati da brinu hoćete li da prežviljavate i da li ćete biti podstanari narednih 10, 20 ili 30 godina - nećete! Sve te probleme ćemo da rešavamo, ali ono što je za nas važno to je da vi znate da moramo uvek i u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo i sačuvamo svoju zemlju i otadžbinu", istakao je Vučić.

Kaže i da nije lako nabaviti opremu i naoružanje.

"Nije nam lako ni da vas naoružavamo i opremamo, jer kad hoćemo da kupimo opremu na Istoku, ne možemo, jer nam ne dozvoljavaju ovi sa Zapada, kad hoćemo da kupimo opremu na Zapadu, ne možemo jer vas pitaju, a šta će vam to oružje i oprema. I šta ih briga što svakoga dana iz regiona možete da čujete kako bi hteli da vide Srbiju što slabiju i nije problem što se svi ostali naoružavaju, uvek je problem kada Srbija samo želi da bude odvraćajući faktor", rekao je Vučić.

Poručio je da će Srbija dati sve da sačuva mir.

"Ali vi, dragi oficiri, uvek morate da znate da samo svojom snagom i svojom hrabrošću, marljivošću, odgovornošću i ozbiljnošću možemo svoju zemlju i svoj narod da sacuvamo i ne smemo da pokazujemo slabost i ne smemo da pokazujemo da su nas pobedili time što su nam napravili bezbroj birokratskih prepreka da budemo snažniji i jači", rekao je Vučić.

Srbija će nastaviti da razvija svoju industriju, rekao je Vučić, i daće sve od sebe da "budemo svoj na svome i da nikome ne padne na pamet da Srbiju napadne".

"I verujte mi na reč, bićemo sve jači, a mi jače pojačanje od vas nismo mogli da dobijemo. Ne postoji oružje i oruđe koje vredi više od vaše pameti i od vaših srca", rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija