Politika

Selaković opozvao ambasadora Srbije u Poljskoj, bez njegovog znanja potpisao pismo podrške LGBT zajednici

Komentari

Autor: Blic

19/05/2021

-

14:45

Selaković opozvao ambasadora Srbije u Poljskoj, bez njegovog znanja potpisao pismo podrške LGBT zajednici
Selaković opozvao ambasadora Srbije u Poljskoj, bez njegovog znanja potpisao pismo podrške LGBT zajednici - Copyright E-Stock/Aleksandar Bačlija

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković odlučio je da Nikola Zurovac, ambasador Srbije u Poljskoj, bude hitno vraćen u Srbiju.

Zurovac je, kako saznaje Blic, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, ali o tome nije obavestio ministra Selakovića.

Posledica toga je otkazana ugovorena poseta Selakovića Poljskoj. 

“Zurovac je potpisao pismo dan uoči posete Selakovića Poljskoj. To je naišlo na negativnu reakciju tamošnjih konzervativnih vlasti, tim pre što zemlje regiona, Mađarska, Rumunija i Bugarska, nisu podržale pismo. Zbog ovoga je otkazana poseta ministra spoljnih poslova Poljskoj koja je trebalo da bude realizovana danas i sutra", navodi izvor Blica.

Selaković je doneo odluku o opozivu ambasadora Zurovca, a njegov povratak biće tema na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije.

Da bi se ubuduće izbegle ovakve diplomatske situacije Ministarstvo spoljnih poslova podsetilo je diplomatsko-konzularnu mrežu da je "imperativ da sva diplomatsko-konzularna predstavništva obaveste Ministarstvo i zatraže saglasnost za eventualno pridruživanje, kosponzorisanje ili potpisivanje izjava, deklaracija, zajedničkih pisama i sličnih dokumenata koja imaju eksplicitne ili implicitne" političke posledice.

Komentari (0)

Srbija